StoryEditor

Za vodu zaplatíme menej

04.01.2007, 23:00

Za dodávku vody z verejných vodovodov, ako aj za odvedenie a čistenie odpadovej vody zaplatia domácnosti v tomto roku menej ako vlani. V priemere sa im ceny znížia o 4,1 percenta. Včera o tom informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Podľa jeho rozhodnutia ostatní odberatelia vody, vrátane priemyslu, budú platiť menej až o 6,3 percenta. Nové tarify začnú platiť po odčítaní vodomerov, čo vodárenské spoločnosti urobia ešte v januári.
Najvyššie vodné a stočné bude mať v tomto roku z trinástich najväčších vodárenských spoločností trenčianska (60,04 Sk s DPH), ďalej západoslovenská (58,19) a stredoslovenská (57,89). Najnižšie zasa Bratislavská vodárenská spoločnosť (49,09 Sk), trnavská (49,35) a Vodárenská spoločnosť Ružomberok (50,25).
Bez tlaku vlády?
"Koncom minulého roka zazneli hlasy, že voda môže zlacnieť o 15 až 20 percent, čo bolo nereálne. Už vtedy sme povedali, že úrad bude spokojný, ak sa mu podarí znížiť ceny o päť percent, čo sa aj podarilo. Lebo vodné a stočné je oproti minulému roku lacnejšie pre všetkých odberateľov vody v priemere o 5,2 percenta," zdôrazňuje hovorca úradu Miroslav Lupták. Nie je to však podľa neho výsledok tlaku vlády, ktorá vlani zdôraznila, že zlacnenie o päť percent je reálne. Nižšie ceny pripisuje Ľupták výlučne regulačnému úradu, ktorý rozhodol bez vonkajších tlakov. "Je to výsledok našej regulačnej metódy a svedčí o dobrej projekcii práce úradu," dodal.
Nižšia spotreba vodu zdražuje
Ceny vodného a stočného majú vodárenské spoločnosti značne rozdielne. Vodné (bez DPH) je od 18,90 koruny po 29,90 a stočné sa pohybuje od 18,20 po 25,50 koruny. Čím to je? Pri stanovení cien si úrad vytýčil za hlavnú úlohu ich stabilizovanie. Lebo kvôli odstráneniu krížových dotácií v minulosti rástli príliš skokovo. "Avizovali sme aj obmedzenie štruktúry a rozsahu plánovaných oprávnených nákladov, ako aj výrazné zníženie maximálne povoleného zisku vodárenských spoločností," vysvetľuje riaditeľka odboru regulácie vodárenstva Jana Belicová.
Ďalším faktorom sú takzvané korekcie nákladov z roku 2005. Čo to znamená? Pri stanovení cien sa vychádzalo z plánovaných údajov vodárov. "Ale ak skutočné náklady v danom roku nedosiahnu plánované, rozdiel sa premietne do cien s dvojročným posunom," dodáva Belicová. Ceny tak mohli rásť, ale aj sa znižovať. Ich výšku tiež ovplyvnilo množstvo dodanej pitnej a odvedenej splaškovej vody. Klesajúca spotreba vodu zdražuje. Fixné náklady na prevádzku verejných vodovodov a kanalizácií ostávajú totiž bez ohľadu na množstvo dodanej vody rovnaké, pričom tvoria až 80 percent z celkových nákladov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:18