TASR
StoryEditor

Tipos čelí podozreniu, že je zapletený v kauze prelievania peňazí cez stávky

16.04.2019, 09:02
Autor:
TASRTASRlmlm
Tipos pred rokom zrušil 142 hráčskych kont. V oficiálnej odpovedi spoločnosti sa uvádza, že celkovo sa mohlo preliať 260-tisíc eur.

Štátna lotériová spoločnosť Tipos je zapletená v prelievaní peňazí cez stávky. Informáciu priniesol portál aktuality.sk.

Tipos pred rokom zrušil 142 hráčskych kont. Dôvodom bolo, že hráči tieto kontá používali na preposielanie peňazí na účty v bankách, bez toho, aby vôbec stávkovali. 

Nedokonalý systém

Problém spočíva v tom, že hráči si na svoje hracie kontá vložili peniaze a potom bez toho, aby ich použili pri stávkovaní, ich poslali na svoj osobný účet.

To je porušenie všeobecných obchodných podmienok lotériovej spoločnosti. Toto prelievanie peňazí im však umožnil Tipos. Dôvodom bol nedokonalý systém, ktorý spôsobil to, čo spoločnosť v pravidlách sama zakazuje.

V oficiálnej odpovedi sa uvádza, že celkovo sa mohlo preliať 260-tisíc eur. Aktuality.sk však píšu, že mohlo ísť celkovo o viac ako 20 miliónov eur.

Dôvodov k takémuto konaniu môže byť viac. Takýmto spôsobom by hráči vedeli poslať peniaze inej osobe, ktorá by ich nemusela zdaňovať, závažnejšie je spôsob legalizovať príjmy z trestnej činnosti.

List zamestnancov Tiposu

Tipos sa už v máji minulého roku obrátil na políciu, tento rok vo februári Krajské riaditeľstvo trestné oznámenie odmietlo, na čo štátna spoločnosť podala sťažnosť.

Portál sa pri tom odvoláva aj na list zamestnancov Tiposu, ktorý adresovali odchádzajúcemu ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD), jeho štátnemu tajomníkovi a predstavenstvu aj dozornej rade štátnej stávkovej spoločnosti.

"V anonyme sa píše, že riaditeľ Tiposu Ján Barczi neprijateľne zasahoval do výstupov vnútornej kontroly. Členovia predstavenstva ani dozorná rada sa tak nemusela dozvedieť všetko," spresnil portál.

Tipos vo svojom stanovisku uviedol, že bezodkladne, po detailnejšom preskúmaní dôsledkov vzniknutej situácie a uskutočnení nápravy vo fungovaní internetovej herne, vyzval svojho zmluvného partnera na náhradu spôsobenej škody.

"Ktorá bola aj uhradená," podotkla lotériová spoločnosť. Systém má byť už upravený a preposielanie peňazí bez stávkovania sa teraz neumožňuje. Faktom podľa spravodajského portálu je, že personálne vyvodenie zodpovednosti sa v akciovke neudialo.

Rezort financií kontrolu nekomentuje

Zamestnanci Tiposu sa však v liste sťažujú na hrubý a nátlakový spôsob jednania zo strany riaditeľa či zamestnávanie nekompetentných pracovníkov. Obsahom podania sa zaoberá už aj oddelenie pracovnoprávnych vzťahov Inšpektorátu práce.

"Hoci mám na tvrdenia uvádzané v anonymnom podaní svoj názor a pohľad, ktorý by som rád prezentoval, nie je to v súčasnosti možné vzhľadom na nezávislú kontrolu, ktorú som v spoločnosti inicioval a ktorá by mala tieto tvrdenia preveriť," reagoval na otázky Aktuality.sk šéf Tiposu Ján Barczi.

Prebiehajúcu kontrolu nechcel zatiaľ komentovať ani rezort financií. Zamestnanci v liste žiadajú vyvodiť zodpovednosť voči riaditeľovi. Pod zárukou anonymity sú ochotní prehovoriť o dianí v spoločnosti. Viacerí sú podľa listu pripravení aj ukončiť pôsobenie v Tipose a obrátiť sa na políciu či Najvyšší kontrolný úrad.

01 - Modified: 2021-07-01 11:53:01 - Feat.: - Title: Ústavný súd uzavrel dlhoročný spor. Tipos nemusí definitívne nič platiť cyperskému Lemikonu 02 - Modified: 2021-02-04 12:44:34 - Feat.: - Title: Obrat Tiposu vzrástol o 143 miliónov, prekonal očakávania 03 - Modified: 2020-10-02 15:54:33 - Feat.: - Title: Šéf Tiposu pre HN: Nachádzame kostlivcov, ktorí odkazujú na predchádzajúcu éru 04 - Modified: 2020-09-11 12:31:15 - Feat.: - Title: Rekordný predaj žrebov štátnej lotérie. Tipos zaznamenal vypredanie Vysokej hry 05 - Modified: 2020-09-08 09:16:09 - Feat.: - Title: Hokejová extraliga zmenila značku. Novým generálnym partnerom je Tipos
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:06