StoryEditor

Minister Žiga podnikne rázne kroky kvôli predraženiu Mochoviec. Chce zmeny vo vedení elektrární

16.04.2019, 10:25
Autor:
TASRTASR
Minister vyhlásil, že nesúhlasí s tým, aby sa navýšil rozpočet na dostavbu jadrovej elektrárne Mochovce.

Horúca hydroskúška tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) dopadla nad očakávanie.

V niektorých údajoch dokonca výsledky dvojnásobne prekročili plánované parametre, informoval v utorok minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

​"Predbežné výsledky hovoria o tom, že horúca hydroskúška dopadla nad očakávania," povedal minister. Konečnú správu o výsledkoch testovania reaktora očakáva ministerstvo do konca apríla.

Tlak verejnosti

Minister upozornil, že vzhľadom na tlak verejnosti sú kontroly, na ktoré dohliada Úrad jadrového dozoru, veľmi dôkladné. "Nedovolíme, aby sa s bezpečnosťou hazardovalo, a pokiaľ by sa našli niektoré nedostatky, jadrová elektráreň nebude spustená," dodal Žiga.

Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce je v súčasnosti dostavaný na 98 percent a ministerstvo hospodárstva očakáva, že začiatkom leta bude pripravený na zavážanie paliva.

Slovenské elektrárne v pondelok (15. 4.) informovali, že začali poslednú fázu testovania pred uvedením tretieho bloku v elektrárni Mochovce do prevádzky. Oproti harmonogramu trvala horúca hydroskúška o mesiac a pol dlhšie, najmä z dôvodu neplánovanej falošnej aktivácie hasiaceho systému.

Chce zmeny vo vedení

Oneskorenie bude mať vplyv aj na zvýšenie celkového rozpočtu dostavby oboch blokov, a to v predpokladanom objeme 270 miliónov eur. Elektrárne zároveň posunuli predpokladané spustenie bloku do prevádzky o osem mesiacov.

Minister povedal, že štát, ktorý má v SE tretinový podiel, nebude zvýšenie nákladov financovať a požiada majoritného akcionára o personálne zmeny vo vedení elektrární. "Nie je normálne, aby sme na začiatku roka dostali nejaké termíny a po troch mesiacoch boli termíny zmenené," dodal Žiga.

01 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely 02 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 03 - Modified: 2023-10-20 11:10:03 - Feat.: - Title: Príde po Bírešovi, podnikal s nábytkom a musí vyriešiť ceny potravín. Kto je nádejný minister Takáč zo Smeru? 04 - Modified: 2023-10-09 06:00:40 - Feat.: - Title: Prezidentský palác môže ovplyvniť kreovanie novej vlády. Zuzana Čaputová má v rukáve tajný tromf 05 - Modified: 2023-05-23 08:07:22 - Feat.: - Title: V Rijáde rokuje ruský minister vnútra, na ktorého Západ uvalil sankcie. Len dni po Zelenského prejave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:44