StoryEditor

Transpetrol možno nakoniec kúpime späť

12.07.2006, 00:00
Slovenskej vláde sa možno nakoniec podarí odkúpiť 49-percentný podiel spoločnosti Transpetrol od ruskej firmy Jukos naspäť. "Táto transakcia je už aj zmluvne pripravená a stačí, aby sa pod takto pripravený variant podpísal nový minister hospodárstva," citovala agentúra SITA dôveryhodný zdroj blízky transakcii, ktorý nechcel byť v médiách menovaný.

Slovenskej vláde sa možno predsa len podarí odkúpiť 49-percentný podiel v spoločnosti Transpetrol od ruskej firmy Jukos naspäť. "Táto transakcia je už aj zmluvne pripravená a stačí, aby sa pod takto pripravený variant podpísal nový minister hospodárstva," citovala agentúra SITA dôveryhodný zdroj blízky transakcii, ktorý nechcel byť v médiách menovaný.
Podľa jeho vyjadrenia pre redakciu HN sa dohody pripravovali ešte pred výmenou ministrov a opätovné získanie akcií je reálne. Spätné odkúpenie by sa malo financovať jednou zo štyroch najsilnejších slovenských bánk. Možnosti kúpiť akcie naspäť je naklonený aj nový minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Opatrný Jukos
Zástupcovia ruskej strany sú zatiaľ opatrní. "Na Slovensku sa len nedávno vymenila vláda. Jukos zatiaľ rokuje o možnom vývoji, diskusie ešte nie sú skončené," povedala londýnska hovorkyňa Jukosu Claire Davidson.
Podobne sú na tom aj zástupcovia Transpetrolu. "O tejto správe nič neviem. Aj podľa mojich informácií zatiaľ ruská strana nie je príliš naklonená predaju slovenskému štátu," povedal pre HN riaditeľ spoločnosti Štefan Czucz s tým, že je od minulého piatka na dovolenke a situácia sa mohla zmeniť.
Podľa informácií HN Jukos zatiaľ nie je pevne rozhodnutý, pretože o akcie sa okrem slovenskej strany zaujíma ďalší zahraničný partner. Podľa zdroja blízkeho Jukosu sa Rusi pravdepodobne rozhodnú podľa výšky jednotlivých ponúk.

Kaspická konkurencia
Otázkou zostáva možnosť prepravy kaspickej ropy cez slovenský ropovod. O jej transport majú záujem Ukrajinci aj české a poľské rafinérie. Dnes je Družba ruskou ropou vyťažená asi spolovice, využiť zvyšnú kapacitu by teda bolo pre Slovensko finančne výhodné. Rusi však kaspickú ropu vnímajú ako konkurenciu. Je možné, že na rokovaniach budú požadovať záruky, aby ľahká ropa z Kaspického mora cez ropovod nepotiekla.
Bývalý ruský ropný gigant Jukos má miliardové dlhy. Akcie Transpetrolu, ktoré sprivatizoval v roku 2002, sú dnes majetkom jeho holandskej dcéry Yukos Finance kontrolovanej Američanmi. Úplnú kontrolu nad dcérou, a tým aj akciami Transpetrolu, by onedlho mali prevziať ľudia blízki Kremľu.
Komu Jukos predá svoje akcie, môže ovplyvniť aj slovenská strana. Podľa privatizačnej zmluvy má do konca júna 2007 minister hospodárstva právo veta. Na rozhodnutí slovenskej vlády už stroskotal kontrakt s ruskou ropnou spoločnosťou Russnefť.

Aký bol osud akcií Transpetrolu
- V roku 2002 sprivatizoval 49 percent akcií Transpetrolu Jukos za 74 miliónov dolárov. Slovnaft skončil v tendri druhý.
- Postavenie Jukosu sa zmenilo. Šéf firmy M. Chodorkovskij sedí v gulagu. Jukos má miliardové dlhy.
- Ak by sa akcie dostali pre dlh Jukosu do konkurzu, Slovensko by nemohlo ovplyvniť osud Transpetrolu.
- Slovenská vláda má podľa privatizačnej zmluvy do polovice roka 2007 právo zamietnuť predaj akcií.
- Jukos sa vo februári dohodol na predaji akcií ruskej ropnej firme Russnefť za 103 miliónov dolárov. Transakcia stroskotala na nesúhlase Slovenska.
- Bývalá vláda hovorila o spätnom odkúpení ako o nevýhodnom obchode. Postupne svoj názor zmenila. Odkúpeniu späť je naklonená aj súčasná exekutíva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:47