52 429 000 eurasb.sk
StoryEditor

Slovensko zastavilo dodávky kontaminovanej ruskej ropy. Požiadal o to Slovnaft

25.04.2019, 21:01
Autor:
lmlmČTKČTK
Oznámila to spoločnosť Transpetrol, ktorá prevádzkuje na Slovensku ropovod. Požiadal ju o to Slovnaft.

Slovensko sa pridalo ku krajinám, ktoré zastavilo dodávky znečistenej ruskej ropy.

Oznámila to spoločnosť Transpetrol, ktorá prevádzkuje na Slovensku ropovod. Požiadal ju o to Slovnaft.

Okamžitá platnosť

"Na základe aktuálnych informácií od spoločnosti Ukrtransnafta o čerpaní ropy so zmenenými kvalitatívnymi parametrami na prečerpávaciu stanicu Brody spoločnosť Transpetrol požiadala svojich odberateľov o stanovisko k prevzatiu takejto ropy. Na základe následného odmietnutia prevzatia takejto ropy spoločnosťou SLOVNAFT pristúpila spol. Transpetrol s okamžitou platnosťou k technickej odstávke ropovodu medzi Slovenskom a Ukrajinou až do vyriešenia vzniknutej situácie a prijatia adekvátnych opatrení na úpravu parametrov prepravovanej ropy," píše sa v stanovisku spoločnosti Transpetrol, ktoré pre HNonline poskytol riaditeľ právneho odboru a kontroly Matej Poriez.

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár potvrdil pre HNonline zaslanie listu. "V priebehu piatka doobeda alebo okolo obeda poskytneme viac informácií k vzniknutej situácii."

​Nákup kontaminovanej suroviny z ropovodu Družba zastavilo Nemecko a podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva nemenované zdroje, aj Česká republika. Znečistená ropa by mohla poškodiť rafinérie. 

Český štátny prevádzkovateľ ropovodov Mero ale dnes popoludní uviedol, že ropu stále prepravuje podľa pôvodného harmonogramu.

Dve vetvy ropovodu Družba

Ropovod Družba sa v Bielorusku rozdeľuje na dve vetvy. Severná vedie do Poľska a Nemecka. Južná potom vedie cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Ruská ropa na Ukrajinu cez Bielorusko podľa informácií agentúry Belta naďalej tečie bez obmedzenia. Firma Gomeltransněfť dnes uviedla, že na Slovensko a do Maďarska sa znečistená ropa dostane za štyri až päť dní.

Organický chlorid sa používa na zvýšenie produkcie ropy.

Pred transportom je však potrebné ho od ropy oddeliť, pretože môže poškodiť rafinérie. Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že monopolný prevádzkovateľ ropovodov Transnefť sa snaží problém odstrániť čo najskôr.

Bližšie sa k časovému rámcu ministerstvo nevyjadrilo.

Podľa zdroja Reuters oboznámeného so situáciou by problém mohol byť vyriešený do konca týždňa.

01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:10