StoryEditor

Revolúcia v účtoch. Domácnosti budú čoskoro kupovať elektrinu slobodne

19.01.2022, 18:00
Pravidlá Európskej únie u nás spúšťajú legislatívnu obrodu. O tom, ako to Slovensko zvláda, rozpráva pre HN Pavol Poláček, advokát kancelárie Poláček & Partners.

Na začiatok si povedzme, čo to je Zimný energetický balíček.
Je to súbor ôsmich smerníc a nariadení. Ide o veľký legislatívny balíček, ktorý má približne tisíc strán textu. Predstavuje pomerne radikálnu reformu energetiky v Európe. Takéto veľké zmeny pritom prichádzajú pomerne zriedkavo, povedal by som, že na Slovensku sme takú rozsiahlu zmenu mali naposledy asi pred 12 rokmi, keď sa zavádzal systém podpory obnoviteľných zdrojov energie. Takže je to zmena, ktorá poznačí nás aj celú Európu. Na dlhé obdobie zmení fungovanie energetiky.

Keď sa na to pozriem z pohľadu Slovenska, u nás energetika bola tradičné priemyselné odvetvie, centralizované s pomerne malým množstvom veľkých hráčov. Toto nastavenie radikálne mení Zimný energetický balíček. Otvára trh novým subjektom tak, že podporuje decentralizovanú energetiku, teda veľké množstvo menších hráčov, ktorí sú bližšie k zákazníkom, blízko miesta spotreby. Podporuje výrobu elektriny pre vlastnú spotrebu, od domácností cez podniky. Zimný energetický balíček tiež otvára nové možnosti pri obchodovaní s elektrinou, zavádza dereguláciu, rieši uskladňovanie elektriny či zavádza možnosť združovať sa s inými subjektmi. Tým nám príde na trh veľké množstvo nových hráčov. Zmena legislatívy zároveň prinesie množstvo nových obchodných príležitostí a zmluvných vzťahov.

Dá sa preto povedať, že na Slovensku bude tá zmena radikálnejšia ako napríklad v krajinách, kde už majú dereguláciu či niektoré ďalšie zákony nastavené?
Povedal by som, že my sa k zmenám staviame pomerne skepticky, zdržanlivo. Keď tu aj v minulosti nejaká bola, s jej presadením v praxi boli často problémy. Aj pri nejakých drobných zmenách trvalo roky, kým sa presadili. Energetika nie je jediná oblasť, kde nám chýbala odvaha na radikálnejšie zmeny. Pred sebou si tlačíme veľký reformný dlh a mnohé európske krajiny majú preto pred nami výhodu.

Ku konkrétnym smerniciam Únia určila vždy termín, dokedy ich treba implementovať do legislatívy členských krajín. Ako sme na tom s plnením?
Slovensko a Bulharsko sú jediné krajiny, ktoré nestihli transpozíciu, teda nestihli preniesť Zimný energetický balíček do svojho vnútroštátneho práva. Mali sme to spraviť do konca júna minulého roku a my sme len na jeseň predložili prvé návrhy zákonov do medzirezortného pripomienkového konania. Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh implementačných predpisov v dvoch balíkoch, prvý v októbri, keď išlo o zmeny zákonov o regulácii a energetike a trochu aj zákona o podpore. Týkali sa nového dizajnu trhu, teda nových subjektov, zmluvných vzťahov a deregulácie cien. V decembri predložil rezort návrh druhého súboru dokumentov, kde išlo o zmenu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie.

Prečo to ministerstvo nestihlo?

Vidím to tak, že dôvodom boli voľby, ktorými sa mnohé veci zmenili a potom tiež pandémia celkom nepomohla. Kvôli tomu sa procesy zdržali. Je to veľká zmena, preto bolo potrebné ju pripraviť a prerokovať.

Je nedodržanie termínu pre Slovensko v Únii problém?
V decembri minulého roku začala Komisia v tejto veci voči Slovensku konanie a požiadala o nápravu. V najhoršom prípade sa vec môže dostať až pred Súdny dvor Európskej únie.

Ak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 04 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:30