StoryEditor

Pellegrini adresoval výzvu Pente. Mali arogantné komentáre, chcú si nabaliť vrecká, vyhlásil

01.05.2019, 14:09
Autor:
TASRTASRchochoklkl
Premiér označil za svoju úlohu nájsť riešenie 30 rokov trvajúceho problému okolo výstavby novej nemocnice v Bratislave.

Slovenská republika urobí všetko pre to, aby čo najskôr postavila veľkú štátnu univerzitnú nemocnicu, ktorá bude slúžiť nielen Bratislavčanom a vybranej skupine pacientov, ale ľuďom z celého Slovenska. Na margo rokovaní vlády s finančnou skupinou Penta o nemocnici v Bratislave to v stredu v Žiline povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Premiér označil za svoju úlohu nájsť riešenie 30 rokov trvajúceho problému okolo výstavby novej nemocnice v Bratislave. "I preto som využil možnosť, spýtať sa investora, či by nezvážil, že by ustúpil od svojich aktivít a štát by celý projekt mohol prevziať a upraviť si ho na svoje účely," vysvetlil.

Arogantné komentáre

"Na základe vyjadrení zástupcov finančnej skupiny a až arogantných komentárov, ktoré na stranu vlády adresovali, chcem oznámiť, že mi je jedno, čo finančná skupina Penta bude, alebo nebude robiť," zdôraznil premiér.

Pellegrini oznámil, že ukončil rokovania s predstaviteľmi Penty.

"Končím diskusiu s pánmi z Penty, ktorí si myslia, že budú svoj biznis zo zdravotného poistenia, ktoré odvádzajú občania tejto krajiny, využívať na to, aby si nabalili svoje vrecká, vyberali si len tie zdravé hrozienka z celého systému a štátu ponechali všetko stratové. Štát si pôjde vlastnou cestou a nech si Penta pokojne skúsi zasúperiť so štátom. Ak si myslí, že môže tento súboj vyhrať, tak im želám veľa zdaru," doplnil predseda vlády.

Rozdielne názory

O tom, že rokovania medzi vládou a súkromným investorom už pokračovať nebudú a štát sa bude sústrediť na vybudovanie nemocnice na Rázsochách, informoval už včera v utorok 30. apríla portál aktuality.sk.

Pellegrini s Pentou ešte minulý týždeň rokoval o odkúpení nemocnice na Boroch, ktorú stavia Penta do rúk štátu. "Mojím záujmom je brániť záujmy Slovenska a urobiť všetko preto, aby občania boli spokojní so zdravotnou starostlivosťou," povedal Pellegrini pred rokovaniami.

Penta sa však s myšlienkou odpredania svojej nemocnice nestotožňovala. Eduard Maták, partner v Penta Investments, po rokovaní s premiérom uviedol, že sa so štátom zásadne rozchádzajú v názore na to, ako by sa mal uberať vývoj nemocničnej zdravotnej starostlivosti v Bratislave.

Návrat k Rázsochám

Problémom však bola aj veľkosť nemocnice. Tá, ktorú plánuje Penta, by bola pre potreby štátu malá a bolo by nevyhnutné jej následné rozšírenie, ktoré by si vyžiadalo ďalšie financie.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že sa štát vráti k budovaniu nemocnice Rázsochy. Na jej mieste momentálne stojí opustení skelet, ktorý mal byť základom novej nemocnice. Ten štát plánuje zbúrať a začať s výstavbou nanovo.

Avšak už len tender na zbúranie skeletu sa dlhodobo naťahuje. Štát bude musieť následne vypísať verejné obstarávania na projekty a samotnú výstavbu nemocnice, čo celý proces ešte predĺži. Na druhej strane nemocnica Bory má byť dokončená v roku 2021.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:02