StoryEditor

Likvidáciu následkov kalamity v Tatrách brzdia spory

Likvidáciu následkov veternej smršte, ktorá pred necelým rokom zničila vyše 12,5 tisíca hektárov tatranského lesa, brzdí spor medzi ochranármi prírody a lesníkmi. Štátna správa ochrany prírody stále neudelila výnimky, ktoré lesníkom umožnia spracovať kalamitné drevo v najprísnejšie chránených častiach Tatranského národného parku.

Likvidáciu následkov veternej smršte, ktorá pred necelým rokom zničila vyše 12,5 tisíca hektárov tatranského lesa, brzdí spor medzi ochranármi prírody a lesníkmi. Štátna správa ochrany prírody stále neudelila výnimky, ktoré lesníkom umožnia spracovať kalamitné drevo v najprísnejšie chránených častiach Tatranského národného parku (TANAP).
V piatom najprísnejšom stupni ochrany sa nachádza asi 12 percent plochy zasiahnutej veternou smršťou. Vyťažením pováľaného dreva chceli Štátne lesy TANAP-u zabrániť jeho znehodnoteniu, rozmnoženiu škodcov a znížiť riziko požiarov.
"Ani rok po kalamite stále nie je rozhodnuté, či sa poškodená drevná hmota spracuje alebo nie," konštatuje riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Líška, ktorý sa nazdáva, že v centrálnej časti Vysokých Tatier tak hrozí veľké riziko premnoženia lykožrúta smrekového. Lesníci hovoria, že im to komplikuje prácu pri likvidácii kalamity.
Spory ukončí nová zonácia
Keby vo Vysokých Tatrách nerozhodovali dva rezorty, tak by podľa ministra životného prostredia Lászlóa Miklósa takáto situácia nevznikla. Je presvedčený, že Štátne lesy TANAP-u a Správa TANAP-u by sa mali zlúčiť a pôsobiť v jednom rezorte. "Odborné spory by síce pokračovali, ale k správnym konaniam, či dokonca podaniam na prokuratúru by nedošlo," povedal minister.
Ministerstvá životného prostredia a pôdohospodárstva po dlhom čase pokročili v príprave zonácie národných parkov. Nové určenie stupňov ochrany územia treba prijať aj vo Vysokých Tatrách. Bez neho sa nedajú robiť rozvojové a podnikateľské plány pri zlepšovaní služieb a rozvoji cestovného ruchu. "Došlo k výraznému zblíženiu stanovísk oboch rezortov," hodnotí situáciu Miklós. Novela zákona o ochrane prírody a krajiny určuje, že vláda najneskôr do začiatku novembra 2006 má vyhlásiť novú zonáciu. Podľa riaditeľa Štátnej ochrany prírody TANAP-u Tomáša Vančuru jej prijatie ukončí aj kompetenčný spor medzi ochranármi a lesníkmi.
Viac ako predpokladali
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon hodnotí uplynulý rok ako veľmi náročný. Tesne po kalamite lesníci aj s nasadením života uvoľňovali zatarasené cesty a chodníky. Na začiatku mali pochybnosti, či dokážu drevo spracovať za tri roky a či sa za ten čas neznehodnotí. "Potom sme si povedali, že kalamitu odstránime za dva roky a v prvom vyťažíme až 70 percent popadaného dreva. Hoci je ešte len november, s prácami sme pokročili a odstránených je 77 percent popadaných stromov," uviedol Simon. Podľa Líšku to predstavuje 1,58 milióna kubíkov dreva. Lesníci a firmy, ktoré dostali povolenie na ťažbu, vyčistili 6 960 hektárov územia. Teraz preverujú, koľko a najmä v akom stave sú na postihnutom území mladé lesné porasty. Podobným tempom pokračujú aj neštátne subjekty, ktoré vlastnia lesy, ako sú urbariáty, mestá a súkromní vlastníci.

Niektoré dôsledky kalamity vo Vysokých Tatrách
- Víchrica 19. novembra 2004 spôsobila v Tatranskom národnom parku škody takmer za deväť miliárd korún.
- Z 73 800 hektárov TANAP-u kalamita postihla 12 600 hektárov lesa.
- Všetky stromy, ktoré spadli, boli v minulosti umelo vysadené. Až 95 percent z nich boli smreky, ktoré majú plytký koreňový systém.
- Smršť pováľala celkovo vyše dvoch miliónov kubických metrov dreva.
- Z poškodených porastov sa vyviezlo 1,9 milióna spadnutých stromov a z vyčistenej plochy sa odstránilo 11-tisíc ton haluzia.
- Z prostriedkov Fondu solidarity Európskej únie dostalo Slovensko na obnovu 5,67 milióna eur (217 miliónov korún ).
- Štátne lesy TANAP-u vyčistili 230 kilometrov značkovaných turistických chodníkov, 120 kilometrov vodných tokov, obnovili turistické značky, opravili tri mosty nad bystrinami. Obnovujú sa turistické pútače, odpočívadlá, lavičky a studničky.
- Lesníci rozmiestnili 3 500 feromónových lapačov podkôrneho hmyzu.
- Po kalamite vzniklo niekoľko lesných požiarov. Najväčší, na rozlohe 229 hektárov, spôsobil škodu za 17 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:21