StoryEditor

Pellegrini prvýkrát prezradil, o koľko zvýšia rodičovský príspevok: Pôjde o razantný skok

06.05.2019, 14:00
Autor:
lmlmTASRTASR
Podľa Pellegriniho by sa mal rodičovský príspevok zvýšiť až o 150 eur mesačne pre rodiny.

Najzásadnejším sociálnym opatrením z dielne Smeru z nového koaličného balíčka bude veľmi razantné navýšenie rodičovského príspevku pre matky, ktorým skončí poberanie materskej dávky. Vyhlásil to na brífingu premiér Peter Pellegrini.

Razantný nárast

S týmto návrhom prišiel Smer aj na pondelňajšiu Koaličnú radu. Pellegrini povedal, že rodičovský príspevok navrhujú zvýšiť až o 150 eur pre rodiny, ktoré pracujú a 50 eur pre matky, ktoré predtým, ako nastúpili na materskú, nepracovali. Podľa premiéra pôjde o razantný skok.

"Malo by to zmierniť ten veľký prepad z poberania materskej, ktorá sa rovná čistému príjmu matky, a k terajšiemu 200- eurovému rodičovskému príspevku," povedal Pellegrini.

Rodičovský príspevok je dávka, ktorou štát prispieva na dieťa od ukončenia poberania materskej do troch rokov veku. Momentálne predstavuje sumu 220,70 eura mesačne.

Smer navrhuje ako ďalšie opatrenie príspevok pre každého prváka, ktorý nastúpi na základnú školu. "Chceme, aby dostal prvotnú dotáciu 100 eur na nákup základného vybavenia, ktoré prváčik potrebuje pred nástupom do školy," hovorí premiér.

Ďalej dodal, že sa budú zvyšovať nezdaniteľné položky pre ľudí, ktorí dostávajú príspevok na zamestnanie od svojich zamestnávateľov. "Dnes je to 60 eur, chceme ho zvýšiť na sto eur. Mnohé fabriky dnes musia zamestnancom prispievať na bývanie. Dnes, ak je to viac ako 60 eur, z toho si zamestnanci ešte paradoxne platia aj dane."

Ďalšou vecou má byť podľa Pellegriniho po dohode s koaličnými partnermi ako reakcia na podporu vedy a výskumu navýšiť superodpočet na vedu a výskum na 150 percent
budúci rok a 200 percent rok nasledujúci.  

Ďalšie opatrenia

V parlamente je aj návrh na odpustenie poplatkov pri vybavovaní si nových dokladov po uzatvorení manželstva. "Chceme hovoriť o extra dňoch v rámci ošetrenia člena rodiny počas materskej alebo nároku na 10-dňovú otcovskú dovolenku," načrtol ďalšie opatrenia Pellegrini.

Všetky opatrenia v rámci sociálneho balíka by mali po dohode koaličných partnerov byť predložené na júnovú schôdzu parlamentu a definitívne schválené v septembri 2019. "Sme pri rozumnom kompromise, výsledná suma by mohla byť ešte veľmi dobre zvládnuteľná pri príprave rozpočtu tak, aby sme neprekročili sankčné pásma dlhu, resp. aby sme naďalej udržali veľmi vybalansované a zdravé verejné financie," uviedol premiér v súvislosti s výškou potrebných zdrojov na opatrenia.

Upozornil tiež na to, že Slovensko je viazané programovým vyhlásením vlády. "Mali by to byť opatrenia v sume takej, ktorá bude garantovať, že budeme môcť hrdo a spokojne aj pred európskymi kolegami hovoriť, že zdravé verejné financie sú pre Slovensko prioritou, a že Slovensko si plní záväzky," dodal premiér.

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:44