StoryEditor

Poplatky v bankách rastú, stále patria k najnižším

14.11.2006, 23:00
Poplatky v bankách tento rok stúpli o takmer osem percent. Slováci však oproti Čechom, Maďarom, Poliakom a Rakúšanom platia za služby bankových domov najmenej v absolútnych hodnotách, ako aj v pomere k priemernému zárobku.

Poplatky v bankách tento rok stúpli takmer o osem percent. Slováci však oproti Čechom, Maďarom, Poliakom a Rakúšanom platia za služby bankových domov najmenej v absolútnych hodnotách, ako aj v pomere k priemernému zárobku. Prieskum, ktorý pre Asociáciu bánk SR vypracovala spoločnosť Scot and Rose, porovnáva náklady pre priemerného slovenského klienta v siedmich položkách. Oproti predchádzajúcemu roku zdraželo päť z nich. Banky na Slovensku pritvrdzujú najmä v poplatkoch za hotovostné transakcie, zdraželo však aj vedenie platobnej karty.
Lacné bankové služby u nás pritom potvrdzujú aj ostatné prieskumy. Naopak, najdrahší v strednej Európe sú Česi. "Naše prieskumy ukazujú mierny rast poplatkov v tomto roku. Priemerne to pri klasických bežných účtoch bolo zhruba sedem percent a pri balíkoch služieb asi tri percentá," hovorí Vladimír Dohnal, riaditeľ prieskumnej agentúry Symsite research. Veľké rozdiely stále existujú aj medzi jednotlivými slovenskými bankami. "Najdrahšia inštitúcia môže byť pri rovnakom objeme transakcií aj dvakrát taká drahá ako tá najlacnejšia," tvrdí Dohnal.

Prevýchova klientov
Zdražovaním manipulácie s hotovosťou v prospech bezhotovostných operácií chcú banky svojich klientov prevychovať. "Snažia sa ich odradiť od hotovostných transakcií," komentuje výkonný riaditeľ asociácie Ladislav Unčovský. Podľa jej prezidentky a generálnej riaditeľky Slovenskej sporiteľne Reginy Ovesny-Straka rast poplatkov za vklady a výbery na pobočkách či v bankomate má význam aj kvôli pripravovanému zavádzaniu eura. "Nikto si totiž neuvedomuje, koľko budeme používať eurových mincí. Využívanie kariet bude oveľa výhodnejšie ako manipulácia s nimi," tvrdí. Platobné karty pritom Slováci používajú viac ako Rakúšania, kde po zavedení eura nastal boom POS terminálov v obchodoch. Dá sa preto očakávať, že v budúcnosti si najmä v prípade hotovostných transakcií budú banky účtovať čoraz viac.

Poplatky konkurenciu nezvyšujú
Klientov na Slovensku však poplatky málokedy prinútia zmeniť banku za lacnejšiu. Jedným z dôvodov sú podľa Dohnala komplikácie s administratívou pri zrušení účtu. "Zatiaľ len Istrobanka ponúka službu, pri ktorej ak klient k nej prestúpi, presunie mu všetky pravidelné platby zo starého účtu na nový," uvádza Dohnal.
Druhou komplikáciou je ťažká porovnateľnosť poplatkov. Túto otázku chcela vyriešiť centrálna banka, ktorá na podnet ministerstva financií vypracovala pre ich lepšiu prehľadnosť spoločný register. Tento zverejnila v júli na svojej stránke. Jeho zložitosť však ľudí odrádza, čo dokumentuje aj návštevnosť tejto internetovej stránky. Hneď po jeho spustení si ho pozrelo vyše 20-tisíc ľudí, v auguste už len 6 800 a od septembra prichádza mesačne na stránku len okolo dvetisíc návštevníkov. "Faktorom však je, že bankové poplatky zrejme nie sú až takou významnou položkou v rozpočte, aby to klientom stálo za výmenu banky," myslí si Dohnal. Podľa neho však neexistuje iný spôsob tlaku na ich zníženie, ako je porovnávanie a migrovanie medzi bankami. "Banky by si začali konkurovať aj v cene služieb, zatiaľ tak nerobia," tvrdí.

Ročné poplatky v bankách v roku 2006 (v Sk)
Paušálne poplatky za vedenie balíka 660,6 1332,8 395,4 710,3 1832,5
Výber v hotovosti z bankomatu 252,7 373,2 537,8 526,5 0,0
Poplatky za platby 286,2 832,3 881,2 824,8 263,6
Vklad a výber hotovosti na pobočke 222,6 370,6 272,7 146,5 183,4
Vedenie platobnej karty 126,2 202,6 211,6 240,6 213,2
Správa trvalých príkazov  22,6 108,1 7,2 35,8 110,3
Vedenie internetbankingu 7,9 20,3 39,9 39,5 0,0
Pozn.: Porovnanie vychádza z modelu správania sa priemerného klienta slovenských bánk. Všíma si primerný zostatok na účte, vývpisy z účtu, hotovosť, platby, zriadenie, zmenu a zrušeni tvalého príkazu, spôsob komunikácie s bankou a platobné karty. Zo zozbieraných údajov sa vytvoril výsledný model transakčného správanai sa priemerného klienta.
Prepočet kurzom NBS k 23. augustu 2006: SKK/EUR = 37,660
Zdroj: Slovenská asociácia bánk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:38