Ich pivo sa dnes exportuje do celého sveta, najviac do Kanady, no cesta za úspechom nebola jednoduchá.
"V roku 1971 boli položené základy novodobého pivovaru v Banskej Bystrici," opisuje v najnovšej časti seriálu HNtelevízie Success Story Branislav Cvik, spolumajiteľ banskobystrického pivovaru Urpiner. Väzy pivovaru však zlomila privatizácia.
"So svojím spoločníkom Ľubošom Vančom sme dlhoroční obchodníci. My sme už dlhodobo hľadali nejaké odvetvie, kde by sme sa uplatnili ako výrobcovia. A tak nám prišiel do rany pivovar, ktorý bol v konkurze. Povedali sme si, že je čas ho zachrániť. Bola to pre nás veľká výzva. Začiatky boli mimoriadne ťažké, keď sme v pivovare aj spávali," povedal Cvik.
Pivo Urpiner je podľa neho dnes najoceňovanejším slovenským pivom doma i v zahraničí.
"Na absolútny vrchol sme sa dostali minulý rok v Mníchove, kedy sme na najväčšej európskej degustačnej pivnej súťaži získali zlatú pivnú hviezdu. Tento úspech je považovaný za jeden z najväčších úspechov v histórii slovenského pivovarníctva."
Viac sa dozviete vo videu.