TASR – Jakub Kotian
StoryEditor

Nemýľme si sankcie s karanténou, vyhlásil Danko. Do Ruska chce dostať naše firmy

08.05.2019, 18:31
Autor:
TASRTASR
Danko konkretizoval, že sa to týka napríklad sklárskeho priemyslu, strojárstva a tiež automobilového sektora vrátane jeho subdodávateľov.

O investičných možnostiach pre slovenské firmy v Rusku v stredu v Moskve rokoval predseda Národnej rady SR Andrej Danko s predsedom Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom. Výsledkom má byť podľa neho cesta približne desiatky slovenských podnikateľov do Ruska koncom júna.

Počas nej sa budú slovenskí podnikatelia môcť prezentovať na pôde ruského ministerstva priemyslu a obchodu a následne navštívia konkrétny región s možnosťami investície.

Danko konkretizoval, že sa to týka napríklad sklárskeho priemyslu, strojárstva a tiež automobilového sektora vrátane jeho subdodávateľov.

Ako zdôraznil na brífingu pre novinárov, po zavedení sankcií proti Rusku poklesol objem obchodu medzi Európskou úniou a Ruskom o 20 percent, pričom zároveň o 20 percent narástol obchodný obrat Ruska so Spojenými štátmi.

"Naši ľudia si mýlia sankcie s blokáciou alebo karanténou," vyhlásil. Dodal, že "množstvo zahraničných spoločností sa predháňa" v investovaní v Rusku.

"Treba si povedať pravdu, že sem prichádzajú Nemci a Francúzi a že sú tu obrovské možnosti: sú tu vytypované oblasti, v ktorých sa oplatí investovať – z hľadiska daní a iných výhod," vyhlásil Danko.

Nazdáva sa, že napríklad vývoz automobilov do Ruska v blízkej budúcnosti narastie. V tejto súvislosti pripomenul menej prísne ruské emisné normy oproti EÚ.

Počas rokovaní v Moskve pozval na Slovensko ruskú parlamentnú delegáciu pod vedením podpredsedu Štátnej dumy Piotra Tolstého, ktorý je potomkom spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého. Spolu s predstaviteľmi slovenského parlamentu si pripomenú pamiatku Dušana Makovického, lekára ruského spisovateľa.

Volodin na spoločnej tlačovej konferencii s Dankom pripomenul, že stretnutie sa konalo v čase, keď obe krajiny oslavujú výročie ukončenia druhej svetovej vojny.

"Je to naša spoločná história. Pri oslobodzovaní Slovenska položilo svoje životy 63-tisíc vojakov Červenej armády," povedal Volodin a ocenil starostlivosť Slovenska o pamätníky padlých vojakov Červenej armády.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:34