Jana KiššováTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Opozícia posiela zákon o neprimeraných podmienkach na Ústavný súd

09.05.2019, 15:17
Autor:
TASRTASR
Zákon obsahuje aj ustanovenie o povinnosti uvádzať v reklamných materiáloch aspoň 50 percent slovenských výrobkov.

Opozičné strany SaS a OĽaNO sa dnešným dňom so zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami obracajú na Ústavný súd (ÚS) SR. Oznámili to vo štvrtok na brífingu poslanci Národnej rady (NR) SR Radoslav Pavelka, Jana Kiššová (obaja SaS) a Eduard Heger (OĽaNO).

Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami poslanci parlamentu opätovne schválili koncom marca, keď prelomili tak veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý vrátil zákon na prerokovanie do Národnej rady s pripomienkami.

Zákon z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné.

​Návrh podľa rezortu reaguje na skúsenosti získané z aplikácie v súčasnosti platného zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, a to tak na strane orgánov štátnej správy, ako aj na strane dodávateľov potravín a odberateľov potravín.

"Vzhľadom na skúsenosti z aplikačnej praxe prišlo k precizovaniu aktuálnych ustanovení upravujúcich neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny," vysvetlil agrorezort.

Ide podľa neho o reakciu na rozhodovanie príslušných orgánov štátnej správy o opravných prostriedkoch, mimoriadnych opravných prostriedkoch a súdov pri uložených sankciách.

Vzhľadom na uplatňovanie nových typov konaní, ktoré vykazujú znaky neprimeranej podmienky, bolo tiež podľa predkladateľa nevyhnutné zapracovať nové ustanovenia, ktoré ich upravujú.

Zákon zároveň obsahuje ustanovenie o povinnosti uvádzať v reklamných materiáloch aspoň 50 percent slovenských výrobkov. V rámci pozmeňujúceho návrhu poslankyne za SNS Evy Antošovej sa majú tiež posunúť termíny v prechodných ustanoveniach.

01 - Modified: 2021-05-18 09:21:36 - Feat.: - Title: Obchodníci dostanú viac času na platby. Potravinári tvrdia, že ich poslanci odignorovali 02 - Modified: 2019-07-10 13:04:15 - Feat.: - Title: Po Dankovom odvode Matečnej bič. Ďalší slovenský zákon rieši Brusel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:29