TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Firmy chcú o parametroch otcovskej dovolenky rokovať

12.05.2019, 12:50
Autor:
TASRTASR
Koaličná strana Smer zaradila zavedenie otcovského voľna medzi svoje priority v rámci sociálneho balíka.

Zamestnávatelia žiadajú vládu, aby s nimi prediskutovala zámer zaviesť 10-dňovú otcovskú dovolenku po narodení dieťaťa. Varujú pred negatívnymi dosahmi na podnikateľské prostredie. Tiež žiadajú, aby sa na financovaní opatrenia podieľal aj štát a aby toto opatrenie nešlo len na úkor firiem.

Koaličná strana Smer-SD zaradila zavedenie otcovského voľna medzi svoje priority v rámci sociálneho balíka. Opatrenie súvisí s eurosmernicou, zavádzajúcou aj ďalšie, ktoré majú členské štáty Európskej únie prebrať do národnej legislatívy.

"Hoci stále hovoríme o návrhu, veľmi nás mrzí, že skôr, než uzrel svetlo sveta, nebol prerokovaný aspoň s tými, ktorí ho majú financovať, a to so zamestnávateľmi. V časoch nedostatku pracovnej sily môže byť akýkoľvek výpadok zamestnanca z pracovného procesu pre zamestnávateľa problém," priblížil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták. Zároveň doplnil, že ak má ktorákoľvek z politických strán záujem presadiť opatrenie zasahujúce zamestnávateľov, RÚZ žiada, aby takýto návrh bol najskôr prediskutovaný s ich zástupcami.

Aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení vníma, že toto opatrenie je na úkor zamestnávateľov. Podieľať na financovaní by sa preto mal aj štát. "V princípe nemáme nič proti tomuto návrhu, nesúhlasíme však aby bolo ďalšie sociálne opatrenie na pleciach firiem. Ak chce vláda presadzovať rodinnú politiku, nech za to nesie aj zodpovednosť. Vieme si predstaviť kompromis spočívajúci v tom, že by toto voľno, respektíve dovolenku preplácala Sociálna poisťovňa v kombinácii s možnosťou od určitého dňa využiť neplatené voľno," priblížila hovorkyňa AZZZ SR Miriam Špániková.

Firmy tiež upozorňujú na to, že už v súčasnosti ponúkajú svojim zamestnancom množstvo benefitov, a to aj nad rozsah podmienok stanovených v Zákonníku práce.

"Tieto podmienky bývajú pravidelne upravované v rámci kolektívneho vyjednávania. Pri otázke zavedenia otcovskej dovolenky, prípadne akéhokoľvek iného benefitu, bude dnes a do budúcna dôležitá forma. Trváme na tom, že zákony, ktoré budú mať vplyv na podnikateľské prostredie, musia prejsť riadnym pripomienkovým konaním, tripartitou a byť účinné od 1. januára príslušného roku," skonštatoval generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz. Zároveň dodal, že pre udržanie priemyslu na Slovensku je v súčasnosti potrebná stabilita podnikateľského prostredia viac než kedykoľvek v minulosti.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:24