StoryEditor

NBS chce nižší deficit

23.09.2005, 00:00

Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2006 až 2008 z dielne ministerstva financií je podľa Národnej banky Slovenska málo ambiciózny v otázke znižovania schodku verejných financií. Informoval o tom hovorca centrálnej banky Igor Barát.
Hoci v porovnaní s rozpočtom na roky 2005 až 2007 počíta nový návrh rozpočtu s výrazne priaznivejším ekonomickým prostredím, predpoklad budúcoročného deficitu zostáva na 2,9 percenta hrubého domáceho produktu. Centrálna banka upozorňuje, že Slovensko bolo v minulosti kritizované Európskou úniou, že je pri znižovaní deficitu málo ambiciózne, túto kritiku však návrh rozpočtu neodráža.
Do návrhu rozpočtu nebol zakomponovaný ani nový odhad výsledkov hospodárenia v roku 2005, ktorý je v porovnaní s rozpočtom na tento rok priaznivejší.
"V správe o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií za 1. polrok 2005 predpokladá rezort financií zlepšenie deficitu verejných financií koncom roka 2005 z 3,4 percenta na 3,25 percenta z HDP, v dôsledku čoho by zníženie deficitu v roku 2006 nepredstavovalo 0,5 percenta HDP, ale 0,35 percenta HDP," upozorňuje NBS. Podľa banky preto predložený návrh rozpočtu negarantuje plnenie podmienok nového Paktu stability a rastu.
"Ja som dal návrh, ktorý považujem za dobrý a ktorý nenarúša ani neohrozuje makroekonomickú stabilitu. To, že teoreticky by bolo dobré mať ešte menší deficit, je pravda. Z čisto technického hľadiska je to tak. Na druhej strane, samozrejme, tvorba a schvaľovanie rozpočtu je politický proces. Zatiaľ mám požiadavky z rezortov významne prevyšujúce aj deficit 2,9 percenta," reagoval pre HN minister financií Ivan Mikloš. Ako dodal, jediná strana, ktorej požiadavky deficit neohrozujú, je SDKÚ.
Na otázku, či preto zatiaľ zostane pri plánovanom deficite 2,9 percenta HDP, odpovedal: "Nie zatiaľ, ostávame na nich. To, že NBS si o tom myslí niečo iné, nespochybňujem, ale opakujem, vidia to len z technického hľadiska. Ale aj oni uznávajú, že navrhnutý deficit neohrozuje makroekonomickú stabilitu, ani ďalšie ciele, ktoré máme."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:10