TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Ministri dopravy V4 podpísali deklaráciu o vysokorýchlostnej železnici, má spojiť hlavné mestá

21.05.2019, 14:25
Autor:
ČTKČTK
Pripravovaná trať umožní jazdu vlakov s rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu.

Ministri dopravy alebo ich zástupcovia zo štyroch stredoeurópskych krajín vrátane Slovenska na dnešnej schôdzke v Bratislave podporili projekt prepojenia Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Poľska vysokorýchlostnou železnicou. Novinárom to po rokovaní povedal minister dopravy Arpád Érsek.

Vysokorýchlostnú trať označil za prioritu aj český minister Vladimír Kremlík, ktorý sa na stretnutí zúčastnil. Ministri sa tiež vyslovili proti kráteniu peňazí na cestnú infraštruktúru v budúcom rozpočtovom období EÚ.

"Všetky štyri krajiny sú s tým (projektom vysokorýchlostnej železnice) stotožnené. Odborné komisie už začali konať. Ďalším krokom je štúdia uskutočniteľnosti projektu," uviedol Érsek. Dodal, že plánovaná vysokorýchlostná železnica by mala spojiť Budapešť, Bratislavu, Brno a Varšavu.

Pripravovaná trať podľa Érseka umožní jazdu vlakov s rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu, čo by výrazne zrýchlilo vlakovú dopravu medzi spomínanými krajinami. "Budeme konkurovať leteckej doprave. Pôjde o úplne novú trať," povedal Érsek.

Odhad nákladov na vybudovanie nového železničného prepojenia stanovuje štúdia uskutočniteľnosti, zúčastnené krajiny chcú na projekt žiadať príspevok z európskych fondov.

"Problematika vysokorýchlostných tratí je aj pre mňa v Českej republike prioritou," uviedol na tlačovej konferencii Kremlík.

Zástupcovia zúčastnených krajín sa tiež vyslovili proti zníženiu objemu peňazí na cestnú infraštruktúru v európskych fondoch na budúce sedemročné rozpočtové obdobie EÚ, teda na roky 2021 až 2027. "Budeme bojovať za to, aby sme dostali peniaze aspoň na úrovni súčasného obdobia," povedal Érsek po rokovaní s kolegami z krajín V4, ktorej Slovensko teraz predsedá.

Slovenský minister dopravy sa tiež vyslovil za urýchlenie možnosti cezhraničného vymáhania pokút za nezaplatené poplatky za použitie cestnej siete. V EÚ v súčasnosti neexistuje spoločný postup pri trestaní napríklad vodičov osobných vozidiel, ktorí v inej členskej krajine Únie jazdili po diaľnici bez zakúpenej diaľničné známky.

01 - Modified: 2024-03-21 11:35:32 - Feat.: - Title: Slovensko ani Maďarsko sa nepripoja k českej iniciatíve dodávok munície pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-03-20 17:17:36 - Feat.: - Title: V cenách potravín sme najhorší spomedzi všetkých krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko 03 - Modified: 2024-03-14 15:36:57 - Feat.: - Title: Ministri zahraničných vecí V4 budú v Prahe rokovať aj o vojne na Ukrajine 04 - Modified: 2024-03-08 17:01:59 - Feat.: - Title: Peter Weiss pre HN: Je to bezprecedentné a horšie ako za Mečiara. Napätie vo vzťahoch trvá už dlhšie 05 - Modified: 2024-03-06 19:39:16 - Feat.: - Title: V Prahe sa stretnú ministri zahraničných vecí V4, znie z Česka po kritike Blanárovho stretnutia s Lavrovom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:20