Minister hospodárstva Peter Žiga hovorí, že vláda sa snaží priniesť opatrenia, ktoré pomôžu celému podnikateľskému prostrediu.TASR
StoryEditor

Technológie enormne zrýchľujú vývoj, vznikajú nové modely obchodu, tvrdí Žiga

24.05.2019, 11:01
Autor:
TASRTASR
Mnohé krajiny vrátane Slovenska môže podľa neho ťažko zasiahnuť strata pracovných miest ako výsledok intenzívnej automatizácie, na druhej strane to však môže priniesť zvýšenie pridanej hodnoty a platov.

Digitálna transformácia mnohými spôsobmi intenzívne ovplyvňuje ekonomiku. Nové technológie menia tvar hospodárstva nielen v priemyselnej produkcii. Presadzujú sa oblastí, ako umelá inteligencia, internet vecí, inteligentné mestá a digitálny obchod.

Ako informoval hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano, aj o tom diskutovali zástupcovia krajín v pracovnej skupine, ktorú v rámci ministerského zasadnutia Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) viedol minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

"Technológie enormne zrýchľujú vývoj, vznikajú nové modely obchodu, podniky môžu svojou produkciou lepšie cieliť na zákazníkov na globálnom trhu. Je to veľká príležitosť v mnohých sférach života, ale musíme sa pokúšať tento systém primerane regulovať a adekvátne reagovať," myslí si šéf rezortu hospodárstva.

Mnohé krajiny vrátane Slovenska môže podľa neho ťažko zasiahnuť strata pracovných miest ako výsledok intenzívnej automatizácie, na druhej strane to však môže priniesť zvýšenie pridanej hodnoty a platov. Účastníci rokovania skonštatovali, že práve tu je potrebné nájsť primerané a vyvážené riešenie, ktoré pomôže spoločnosti a globálnemu obchodu.

Slovensko ako prvá stredoeurópska krajina tento rok predsedá Rade OECD na úrovni ministrov. Témou zasadnutia, ktoré sa konalo 22. - 23. mája v Paríži, bolo Využitie digitálnej transformácie pre udržateľný rozvoj: príležitosti a výzvy. "Predsedníctvo v OECD je vynikajúcou príležitosťou na prezentáciu krajiny a prehĺbenie vzťahov. Myslím si, že sa nám podarilo predstaviť Slovensko tým najlepším spôsobom a jeho prácu, nasadenie a úroveň vysoko vyzdvihlo ako samotné OECD, tak aj zúčastnené krajiny," podotkol Žiga.

01 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely 02 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 03 - Modified: 2023-10-20 11:10:03 - Feat.: - Title: Príde po Bírešovi, podnikal s nábytkom a musí vyriešiť ceny potravín. Kto je nádejný minister Takáč zo Smeru? 04 - Modified: 2023-10-09 06:00:40 - Feat.: - Title: Prezidentský palác môže ovplyvniť kreovanie novej vlády. Zuzana Čaputová má v rukáve tajný tromf 05 - Modified: 2023-05-23 08:07:22 - Feat.: - Title: V Rijáde rokuje ruský minister vnútra, na ktorého Západ uvalil sankcie. Len dni po Zelenského prejave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:37