StoryEditor

Peter Ševcovic: Posilňovanie je príliš rýchle

19.03.2007, 23:00
Člen Bankovej rady NBS Peter Ševcovic v rozhovore pre HN.

Aké boli hlavné argumenty Slovenska pre zmenu centrálnej parity?
- Je to v komuniké, resp. o tom informovali guvernér Národnej banky a ministerstvo financií na brífingu. (Podľa komuniké prešla slovenská ekonomika od vstupu do ERM II v novembri 2005 významnými štrukturálnymi zmenami. Aj vďaka významnému prílevu zahraničných investícií došlo k postupnému zrýchľovaniu ekonomického rastu. Preto bol posun centrálnej parity plne odôvodnený ekonomickými fundamentmi.)

Aký význam mali minulotýždňové intervencie tesne pod úrovňou 34 korún za euro, keď centrálna parita bola znížená o viac ako tri koruny? Trh si to asi vysvetlil tak, že ste ochotní pustiť korunu nižšie...
- Intervencie boli zamerané proti nadmernej volatilite. Dovoľujem si upozorniť, že nová centrálna parita, ktorá by mala korektne odrážať vývoj fundamentov SR, je nad trhovým výmenným kurzom z piatku, a oveľa vyššie v porovnaní s dnešným (včerajším, pozn. red.) kurzom. Vysvetľovanie trhu ponechám na jeho účastníkov.

Čakali ste, že koruna tak výrazne posilní, viac ako o tri percentá?
- Nie, takýto krok určite neodráža vývoj fundamentov, z môjho pohľadu došlo k prestreleniu a je možné očakávať určitú korekciu.

Hovorilo sa, že centrálna parita vyjadruje, kde si centrálna banka predstavuje rovnovážny kurz, je tomu stále tak?
- Prirodzene.

O niečo viac ako rok sa bude stanovovať konverzný kurz a sme menej ako tri koruny od spodnej intervenčnej hranice. Neobávate sa, že budete musieť znovu meniť centrálnu paritu?
- Dohoda o zmene centrálnej parity nie je rozhodnutím NBS, doteraz sa v histórii menila parita iba raz.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:26