TASR/Peter Frolo
StoryEditor

Gigantický spor ožije, EuroGas chce od Slovenska 20 miliárd eur. Firme pomáha Mečiarov privatizér

29.05.2019, 14:13
Autor:
pebpebTASRTASR
Spoločnosť Eurogas hovorí o tom, že získala nové dôkazy o rozsahu mastenca v Gemerskej Polome.

Spoločnosť EuroGas chce opäť žalovať Slovensko na medzinárodnej arbitráži za údajne nelegálne odobratie licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. V prvej arbitráži, ktorá sa skončila v auguste 2017 na pôde Medzinárodného strediska na riešenie sporov z investícií (ICSID), neuspela.

Novú žalobu podá do konca júla. Potvrdil to predseda predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball.

„Budeme žiadať výrazne vyššie odškodné ako v prvej arbitráži. Získali sme geologické dôkazy o väčšom rozsahu ložiska mastenca v Gemerskej Polome, ako sme si doteraz mysleli. Naše odhady hovoria o hodnote 19 - 20 miliárd eur,“ konštatoval Rauball.

Martinka na scéne

Rauball dlhodobo tvrdí, že odobratie licencie na ťažbu mastenca v roku 2004 bolo nelegálne a v jeho pozadí bolo korupčné správanie viacerých strán.

„Nazbierali sme dostatok dôkazov o kriminálnom správaní sa vlastníkov spoločnosti Schmid Industrie Holding (SIH), ktorá prostredníctvom spoločnosti Eurotalc drží licenciu na ťažbu mastenca a jej prepojení so štátnymi banskými orgánmi v SR. Táto skupina dlhé roky poškodzuje EuroGas a jeho akcionárov. Viaceré nové dôkazy sme získali aj vďaka investigatívnemu tímu pod vedením Karola Martinku. Pán Martinka má s arbitrážami bohaté skúsenosti a bol aj v pozadí víťazstva SR v arbitráži s holandskou spoločnosťou HICEE,“ dodal Rauball.

Martinka sa za vlády Vladimíra Mečiara podieľal na privatizácii piešťanských kúpeľov. Po nástupe vlády Mikuláša Dzurindu bolo vznesené obvinenie kvôli okradnutiu štátu. Prokurátor ho v roku 2007 zbavil stíhania a uznal za nevinného v plnom rozsahu.

Robert Schmid, majiteľ spoločnosti SIH, odmieta Rauballove obvinenia. „Pán Rauball rád útočí na každého, na mňa, na Slovenskú republiku, na banské úrady. Považujem to celé za vymyslené konštrukcie z jeho strany, ku ktorým sa nechcem viac vyjadrovať,“ uviedol v reakcii Schmid.

Eurogas už raz neuspel

EuroGas v prvej arbitráži k tejto kauze neuspel, pretože tribunál ICSID vo svojom rozhodnutí v auguste 2017 akceptoval jurisdikčné námietky, ktoré vzniesla slovenská strana.

„V priebehu arbitráže sa totiž preukázalo, že pokiaľ sa pôvodná zahraničná americká spoločnosť EuroGas (I) dostala v roku 2004 do konkurzu, v roku 2005 bola založená spoločnosť s rovnakým menom EuroGas (II), pričom obe spoločnosti sa po ukončení konkurzu zdanlivo zlúčili. Tribunál dospel k jednohlasnému záveru, že žalobca EuroGas (II) sa nelegálne snažil zlúčiť so spoločnosťou EuroGas (I). Keďže išlo o nelegálne zlúčenie, nemohli na žalobcu EuroGas (II) prejsť žiadne práva, ktoré by si mohol uplatňovať v tejto arbitráži,“ napísalo v stanovisku slovenské ministerstvo financií.

​EuroGas AG hrozil Slovensku arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur.

O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vtedy vyšplhala na 1,5 miliardy eur.

EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR však popiera, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete so zásobami na úrovni minimálne 85 miliónov ton.

01 - Modified: 2018-01-12 12:21:04 - Feat.: - Title: Nové dôkazy v gigantickom spore. Slovensku hrozí, že príde o miliardy eur 02 - Modified: 2017-10-27 11:29:22 - Feat.: - Title: Zatknutie Pavla Ruska môže mať pre Slovensko nepríjemný dopad. Hrozí obnovenie miliardového sporu 03 - Modified: 2017-08-22 06:09:41 - Feat.: - Title: Slovensko dosiahlo v miliardovom spore dočasný úspech. EuroGas neuspel v arbitráži 04 - Modified: 2016-12-16 08:59:24 - Feat.: - Title: EuroGas tvrdí, že miliardový spor so Slovenskom vyhrá. Chcú oveľa menej, reaguje svedok 05 - Modified: 2016-07-12 11:05:51 - Feat.: - Title: So Slovenskom vedie miliardový spor. V USA za klamanie akcionárov platil vyše stomiliónové odškodné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:04