StoryEditor

Internet sa mení na pracovný nástroj

27.09.2006, 00:00

O Slovensku sa dosť hovorilo ako o výrobnej dielni, ktorá priťahuje najmä investície prinášajúce nižšiu pridanú hodnotu. Začína sa táto situácia meniť v prospech náročnejších výrob, napríklad aj v IT oblasti?
-- Situácia sa začína otáčať. Ani automobilový priemysel nie je niečo, za čo by sme sa mali na Slovensku hanbiť. Bol jedným z odvetví, ktoré rozhýbali slovenskú ekonomiku.
Je pravda, že sem prichádzajú investori, ktorí nie sú vítaní s takou pompou, ale prinášajú prevádzky s vysokou pridanou hodnotou. Aj v IT oblasti mená ako Accenture, HP, IBM či Dell svedčia o tom, že Slovensko je zaujímavým regiónom pre najprestížnejšie firmy sveta. Nakoniec aj Michael Dell pri svojej návšteve na diskusnom fóre HNClubu uviedol, že Dell si výrobne vybral Poľsko, ale biznis centrum buduje v Bratislave.
Veľa sa hovorí o informatizácii spoločnosti a využívaní internetu. Akú úlohu v tom zohrávajú mobilní operátori?
-- Našu úlohu v tomto procese vnímame ako dosť zásadnú, ale bez toho, aby sme sa stavali do roly spasiteľa. Považujeme preto za povinnosť pracovať na tom, aby sme zákazníkom ponúkali plnohodnotný širokopásmový prístup na internet.
Vidíte aj nejaké prekážky?
-- V našom prípade je to napríklad dohoda so susednými krajinami na tému spektrum 450 MHz (T-Mobile na ňom prevádzkuje službu Rýchly internet, poz. red.). To si vyžaduje aj spoluprácu od regulátora. Aby sme napríklad na slovensko-poľskej hranici nemali problém s použitím Rýchleho internetu, pretože rovnakú frekvenciu môžu používať napríklad poľskí hasiči.
Kto však je cieľovou skupinou pre rýchly mobilný internet?
-- Je ňou úplne každý, teda aj bežný zákazník. Pokiaľ však bude jasne vedieť, koľko zaplatí za prístup na internet a aký objem dát v tom dostane. Toto je podľa nás správna cesta, a aj preto sú tarify súvisiace s rýchlym internetom koncipované tak, že uspokoja potreby bežného človeka.
Dokáže už Rýchly internet suplovať bežné internetové pripojenie?
-- V dnešnej dobe je to už dokonca porovnateľná alternatíva. Prirovnal by som to k platbe za balík televíznych programov. Klient zaplatí pevnú sumu a nemusí kontrolovať, koľko programov sledoval a ako dlho. Rovnako to funguje už aj v mobilnom internete.
Prečo ste sa rozhodli pri mobilnom internete pre Flarion, a nie UMTS?
-- Musím vás opraviť, my UMTS poskytujeme. Za ťažiskovú službu však považujeme Rýchly internet, ktorý poskytuje zákazníkovi najlepšiu hodnotu za vynaložené peniaze. Nám umožňuje pokryť čo najväčšie územie Slovenska v čo najkratšom čase. Kombinácia faktorov za koľko, v akom čase a aké veľké územie touto službou pokryjeme je oveľa dôležitejšia ako diskusia o tom, na akej technológii to bude fungovať. Zákazníka totiž zaujíma, či to funguje, a nie použitá technológia. Existuje, samozrejme, úzka skupina biznismenov, ktorá potrebuje mobilný prístup na internet kedykoľvek a kdekoľvek na svete, a preto poskytujeme aj služby na báze UMTS. Zvyšok je však o službe na čo najväčšom teritóriu Slovenska za čo najlepších podmienok s najlepším pokrytím, najvyššou rýchlosťou a najnižšou latenciou. A o tom je Rýchly internet na báze FLASH-OFDM.
Budete rýchly mobilný internet na báze UMTS rozširovať aj na iné regióny okrem hlavného mesta?
-- Niektorí renomovaní mobilní operátori, napríklad Vodafone v Česku, vyhlásili, že zatiaľ vôbec nebudú budovať sieť tretej generácie, pretože v tom nevidia žiadnu návratnosť. Za cenovú hladinu, v ktorej poskytujeme Rýchly internet, je návratnosť investícií spojených s takouto sieťou veľmi vzdialená. Rozhodovať sa budeme na základe reálneho dopytu na trhu.
Môže v tomto smere zamiešať karty aj príchod tretieho operátora?
-- Môže, ak sa rozhodne používať národný roaming s nami a ak bude mať záujem aj o rýchly internet na tejto báze, vezmeme to do úvahy.
Čo čaká Slovensko v tejto oblasti v horizonte blízkej budúcnosti?
-- Určite uvidíme rast tzv. broadbandu. Internet už nebude len databázou informácií či komunikačným médiom, ale aj dôležitým "výrobným" nástrojom pre veľa ľudí. Vzhľadom na to, že bude čoraz náročnejší na dáta, vyplynie z toho potreba širokopásmovosti a rýchlosti. Zároveň tak, ako sa budeme stretávať s čoraz lepšími telefónmi, budú majitelia používať na prístup k informáciám nielen laptop, ale aj svoj vlastný mobil. Teda napríklad pozerať sa na mobilnú televíziu, čo je otázkou jedného či dvoch rokov. My sme zástancami nie tzv. uzavretej záhrady, ale otvoreného internetu. Lepšie mobilné telefóny tak budú v budúcnosti vybavené možnosťou komfortného prístupu na internet cez svoj displej, čo je dnes ešte stále nepraktické.
Nakoľko budú takéto služby dostupné pre bežných ľudí?
-- Ten, kto investuje do lepšieho mobilného telefónu, nie do úplne základného, bude mať paušál s neobmedzeným prístupom na mobilný internet veľmi dostupný. Nebude to otázka niekoľkých stoviek, ale sto -- stopäťdesiatich korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:37