Archív HN
StoryEditor

Banky menia cenníky, klienti si za niektoré služby priplatia

01.06.2019, 11:24
Autor:
TASRTASR
Podľa odborníka by sa mali klienti o zmeny cenníkov zaujímať.

Klienti si v bankách za niektoré služby priplatia, niektoré finančné domy menia v tomto období svoje cenníky. Na poplatkoch však môžu ľudia ušetriť napríklad využívaním online služieb.

Zmenu cenníkov bánk potvrdil portál Finančná hitparáda. "Zmeny sa týkajú predovšetkým poplatkov za služby a operácie vykonávané na pobočkách bánk," uviedol analytik portálu Martin Švidroň.

Zmeny v máji v dvoch bankách

Podľa údajov portálu v máji menili podmienky Prima banka, aj Poštová banka. "Prima banka zvyšovala napríklad poplatok za príkaz na úhradu, za zmenu a zrušenie trvalého príkazu a inkasa na pobočke banky. Poštová banka zasa napríklad upravila počet bezplatných vkladov hotovosti na účet v rámci užitočného účtu na jeden za mesiac," priblížil Švidroň.

Od 1. júna zvyšuje poplatok Slovenská sporiteľňa za niektoré bezhotovostné a hotovostné operácie vykonané na pobočke. Týka sa to napríklad jednorazového platobného príkazu na úhradu, zmeny alebo zrušenia trvalého príkazu na úhradu či výberu hotovosti z účtu.

"Poplatky sa, samozrejme, dotknú len klientov, ktorí nemajú predmetné služby zahrnuté v balíku služieb k bežnému účtu. Zmeny sa dotkli aj poplatku za spracovania mincí pri vklade, výbere a zamieňaní," podotkol Švidroň.

Bezplatné "push" notifikácie

Na druhej strane však banka podľa odborníka motivuje klientov na využívanie bezplatných "push" notifikácií a emailových správ.

"SMS služby budú zadarmo už len v prípade notifikácií o platbách a výberoch debetnou platobnou kartou v zahraničí a o nezrealizovaných platbách z účtu. Ostatné SMS služby extra budú dostupné už len ako doplnková služba za poplatok," vysvetlil Švidroň s tým, že banka chce zabojovať o klientov, ktorí využívajú viac účtov, a to možnosťou získania zľavy z poplatku za vedenie účtu.

Okrem sporiteľne mení podmienky aj Fio banka, v ktorej budú mať klienti k dispozícii každý mesiac až dva výbery hotovosti bezplatne z akéhokoľvek bankomatu na svete. Od 1. júla oznámila zmeny tiež OTP banka a od 1. augusta avizuje zmeny aj ČSOB.

Podľa odborníka by sa mali klienti o zmeny cenníkov zaujímať. "Niekedy stačí malá úprava návykov a klient môže ušetriť. Pri poplatkoch, ktoré sa opakujú každý mesiac, to môže byť za rok zaujímavá suma," dodal Švidroň.

01 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-12 14:18:00 - Feat.: - Title: Slováci sa pri vládou nariadenom zdražovaní masovo vynašli. Ukrátili tak štát o milióny 04 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 05 - Modified: 2024-04-05 07:54:29 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie volajú po zmene, inak to pocítia naše peňaženky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:16