Reuters
StoryEditor

Slovensko môže považovať Rusko za spoľahlivého dodávateľa, uistil Medvedev Pellegriniho

05.06.2019, 15:14
Autor:
TASRTASR
Slovenský premiér Peter Pellegrini ocenil garancie ruského predsedu vlády Dmitrija Medvedeva.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev ubezpečil v stredu predsedu slovenskej vlády Petra Pellegriniho, že Slovenská republika môže aj naďalej rátať s Ruskom ako so spoľahlivým dodávateľom energetických surovín.

Slovenský premiér ocenil garancie ruského predstaviteľa, že "energetická bezpečnosť SR nie je nijakým spôsobom ohrozená a ani by nemala byť, to je dobrá správa," konštatoval, pričom vyzdvihol jasný pragmatický Medvedevov prístup.

Pellegrini sa poďakoval za otvorené a priateľské rozhovory. Domnieva sa, že Slovensko má jednu z najviac otvorených ekonomík na svete a preto je dôležité, aby malo vyvážené zahraničnopolitické vzťahy so všetkými krajinami.

Naďalej má záujem na tom, aby vzájomné vzťahy s Ruskom boli priateľské a navzájom sa rešpektujúce. "Tak, ako sa to patrí na moderné krajiny 21. storočia," uviedol, pričom zároveň zdôraznil, že práve Ruská federácia predstavuje jedného z najdôležitejších partnerov Slovenska mimo EÚ.

Hovorili aj o projekte širokorozchodnej trate

Taktiež ocenil, že po rokoch útlmu v oblasti hospodárskej výmeny sa bilancia vracia do pôvodného stavu. Napriek tomu, že kľúčovými oblasťami vzájomnej spolupráce sú hospodárstvo a energetika, ocenil napríklad aj vzrastajúci počet ruských turistov na Slovensku.

Medvedev uviedol, že predstavitelia hovorili nielen o energetike, ale aj o priemyselnej kooperácii, doprave – projekte širokorozchodnej trate od Košíc do Viedne.

"Rastie počet ľudí, ktorí sa učia ruštinu na Slovensku," zdôraznil, pričom ocenil veľké skúsenosti ohľadom vzájomných študentských a vedeckých výmen. Za posledné roky počet štipendií vzrástol. Dohodli sa, že aj naďalej budú podporovať takéto projekty.

Podpis memoranda o využití jadrovej energie

Pred tlačovou konferenciou zástupcovia oboch strán podpísali Zmluvu o spolupráci medzi Slovenskými elektrárňami a spoločnosťou TVEL pri dodávkach jadrového paliva pre slovenské jadrové elektrárne na najmenej päť rokov.

TVEL je ruská štátna firma, ktorá sídli v Moskve a vyrába palivo pre jadrové elektrárne – napríklad pre slovenské jadrové elektrárne v Mochovciach a Jaslovských Bohuniciach a pre české v Temelíne a Dukovanoch.

Zároveň predstavitelia podpísali Memorandum medzi ministerstvom hospodárstva a ruskou štátnou korporáciou Rosatom v oblasti využitia jadrovej energie na mierové účely. Za slovenskú stranu memorandum podpísal minister hospodárstva Peter Žiga a za ruskú generálny riaditeľ štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexej Lichačov.

Premiér Pellegrini pozval ruského premiéra na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania, ktoré sa tento rok uskutočnia v Banskej Bystrici. Medvedev sa poďakoval za pozvanie s tým, že urobí všetko preto, aby bolo Rusko zastúpené na vysokej úrovni.

01 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 02 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 03 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 04 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 05 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:41