nakupovanie, potravinyReuters
StoryEditor

Európska únia ročne stráca kvôli falšovaniu tovarov 60 miliárd eur

07.06.2019, 15:48
Autor:
TASRTASR
Na Slovensku sa výška ročných strát v dôsledku falšovania a pirátstva odhaduje na skoro pol miliardy.

Ročné straty v 11 hlavných hospodárskych odvetviach v rámci EÚ predstavujú z dôvodu falšovania a pirátstva každoročne až 60 miliárd eur. Na Slovensku sa výška ročných strát v dôsledku falšovania a pirátstva odhaduje na 456 miliónov eur. Uviedol v piatok Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) v najnovšej správe pre médiá.

Podľa aktualizovanej analýzy predstavujú celkové straty 7,4 percenta z celkového predaja v týchto odvetviach: kozmetické prípravky a prípravky pre osobnú starostlivosť; odevy, obuv a doplnky; športový tovar; hračky a hry; šperky a hodinky; kabelky a batožina; zaznamenaná hudba; liehoviny a vína; lieky; pesticídy a smartfóny.

Vzhľadom na to, že zákonní výrobcovia vyrábajú menej než by boli vyrobili, keby nedochádzalo k falšovaniu, a teda zamestnávajú aj menej zamestnancov, v analýze sa odhaduje, že v týchto odvetviach v celej EÚ dochádza k priamej strate 468-tisíc pracovných miest.

Skoro pol miliardy na Slovensku

V prípade Slovenska odhady EUIPO naznačujú, že výška ročných strát v dôsledku falšovania a pirátstva je na úrovni 456 miliónov eur, čo zodpovedá 12,3 percenta predaja v rámci uvedených 11 odvetví. Podľa analýzy celková hodnota ušlého zisku na Slovensku zodpovedá 84 eurám na slovenského občana ročne.

Ide o druhé hodnotenie podľa odvetví, ktoré vydal úrad EUIPO v súvislosti s ekonomickým dosahom falšovania a pirátstva v 11 hospodárskych odvetviach EÚ známych svojou zraniteľnosťou v prípade porušenia práv duševného vlastníctva.

V štúdii sa odhaduje, že od prvej analýzy v roku 2018 objem ušlého zisku na úrovni EÚ klesol vo všetkých skúmaných odvetviach s výnimkou dvoch z nich: odvetvia odevov, obuvi a doplnkov a odvetvia kozmetických prípravkov a prípravkov pre osobnú starostlivosť.

Odvetvie odevov, obuvi a doplnkov je najväčší spomedzi skúmaných odvetví, pokiaľ ide o objem predaja a mieru zamestnanosti. Podľa odhadov v tomto odvetví v rámci celej EÚ dochádza každoročne k stratám z predaja vo výške približne 28,4 miliardy eur, čo zodpovedá 9,7 percenta z celkového predaja.
Na Slovensku sa straty z predaja v odvetví odevov, obuvi a doplnkov v dôsledku falšovania odhadujú každoročne približne na 139 miliónov eur, čo je zhruba 14,2 percenta z predaja.

Podľa správy prítomnosť falšovaného tovaru na trhu v sektore kozmetických prípravkov a prípravkov pre osobnú starostlivosť vedie k odhadovanej strate 7 miliárd eur ročne, čo zodpovedá 10,6 percenta z celkového predaja v odvetví.

Na Slovensku odhadovaná strata v odvetví kozmetických prípravkov predstavuje 31 miliónov eur, čo zodpovedá 11,7 percenta z celkového predaja v tomto odvetví.

Tvorba pracovných miest

Výkonný riaditeľ úradu EUIPO Christian Archambeau v tejto súvislosti zdôraznil, že rast a vytváranie pracovných miest v EÚ závisia od priemyselných sektorov ako je uvedených 11 skúmaných odvetví.

"Z výsledkov výskumu vyplýva, že falšovanie a pirátstvo môžu ohrozovať pracovné príležitosti. Túto analýzu, ako aj náš širší výskum vykonávame na podporu tvorcov politík pri navrhovaní riešení tohto problému a na šírenie informovanosti o hospodárskych dôsledkoch falšovania a pirátstva medzi spotrebiteľmi EÚ na širšej úrovni," spresnil Archambeau.

EUIPO je decentralizovaná agentúra EÚ so sídlom v Alicante v Španielsku. Spravuje zápis ochranných známok Európskej únie (OZEÚ) a zapísaných dizajnov Spoločenstva (RCD), ktoré poskytujú ochranu práv duševného vlastníctva vo všetkých členských štátoch Únie.

01 - Modified: 2024-04-08 08:56:57 - Feat.: - Title: V Neapole podnikli rozsiahlu raziu proti falšovateľom peňazí 02 - Modified: 2024-02-08 15:42:05 - Feat.: - Title: Slovenským podnikateľom hádžu výrobcovia falzifikátov pod nohy polená. Prišli o desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-02-15 10:04:48 - Feat.: - Title: Pre reklamáciu môžete skončiť aj na súde. Čo momentálne platí? 04 - Modified: 2023-12-27 09:36:25 - Feat.: - Title: Dostali ste vianočný darček, ktorý vám nevyhovuje alebo je dokonca poškodený? Takto ho môžete vrátiť 05 - Modified: 2023-10-24 07:37:30 - Feat.: - Title: Nákladná doprava v auguste klesla, okrem tej železničnej. Osobná medziročne stúpla o vyše desať percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:03