TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Koaličná rada sa dohodla. Sociálne opatrenia budú stáť pol miliardy

17.06.2019, 17:56
Autor:
klklTASRTASR
Pôvodne avizovaný dopad sociálneho balíčka bol vyše miliardy.

To, že sa dajú na Slovensku aj znižovať dane, je v súčasnosti dohodnutou realitou. Koaliční partneri prerokovali zníženie dane z príjmov právnických osôb či zavedenie nižšej dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravín.

​V pondelok po skončení sa Koaličnej rady to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko.

Koaličná rada podľa neho potvrdila, že všetci, ktorí majú obrat do 100-tisíc eur, právnické osoby aj živnostníci, budú platiť od budúceho roka 15-percentnú daň z príjmov právnických osôb.

Nižšia DPH

Predmetom rokovaní bola aj DPH, ktorá by mala klesnúť na 10 percent pri určitých druhoch potravín.

"Netajím sa tým, že chcem pomôcť výrobcom slovenských produktov," priblížil s tým, že pri stanovení nižšej DPH na potraviny je limitom colný sadzobník. "Ktorý my nedokážeme takto operatívne meniť," podotkol Danko.

Národniari presadili aj zníženie DPH pre médiá. "Pre printové médiá sme presadili zníženie DPH na 10 percent. Viem, že je ťažké obdobie pre printové médiá," vyhlásil predseda SNS.

V tomto smere má aj ďalšie ambície. Slovensko by podľa neho malo mať aj zníženú DPH v reštauračných zariadeniach alebo rozdelenú DPH na nápoje a jedlo ako v Rakúsku.

​Z Koaličnej rady tiež podľa neho vyplynulo, že dôchodcovia by už nemali platiť koncesionárske poplatky. "Je to taký prvý krok k úplnému zrušeniu koncesionárskych poplatkov," skonštatoval s tým, že sa to bude aj naďalej snažiť presadzovať.

Dopad na rozpočet

K návrhom ďalších koaličných partnerov dodal, že nemá žiadny problém podporiť príspevok pre prvákov. "Bolo to aj v našom programe politickej strany, takisto bojujeme za to, aby dôchodcovia mali 13. dôchodok," uviedol Danko.

​Celkový balík sociálnych opatrení má dosiahnuť pol miliardy eur namiesto pôvodne avizovaných 1,2 miliardy. 

"V tomto okamihu môžem potvrdiť, že celkové výdavky na sociálne opatrenia, ktoré dohodli predstavitelia vládnej koalície sú okolo 500 – 550 miliónov eur,“ povedal po Koaličnej rade šéf Smeru Robert Fico. 

Danko naznačil, že dosah plánovaných výdavkov na rozpočet môže byť nižší, ako sa uvádza, pretože pri prepočtoch sa neráta s výnosmi.

"Niektoré opatrenia majú vplyv na štátny rozpočet v úbytku príjmu, ale niektoré sú aj prínosom do štátneho rozpočtu," zdôraznil Danko.

Súčasne dodal, že SNS sa podarilo presadiť príspevok na šport. "Ak vaše maloleté dieťa do 18 rokov športuje predchádzajúci rok, môžete požiadať zamestnávateľa, ktorý nebude musieť platiť odvody a dane z tejto sumy, aby vám prispel na príspevok na šport pre dieťa do klubu, kde vaše dieťa vykonáva športovú činnosť," opísal.

01 - Modified: 2024-04-10 11:03:10 - Feat.: - Title: Vyjadrenia pred koaličnou radou 02 - Modified: 2022-09-19 13:42:19 - Feat.: - Title: Na koaličnej rade by sa mal riešiť aj ďalší protiinflačný balíček 03 - Modified: 2022-07-03 11:12:52 - Feat.: - Title: Grendel: Na koaličnú radu chodí príliš veľa ľudí, majú tam byť len lídri 04 - Modified: 2022-07-02 11:59:59 - Feat.: - Title: Heger partnerom predstavil reformu koaličnej rady, chce viac pokoja 05 - Modified: 2022-06-15 11:10:21 - Feat.: - Title: HN24: Zasadá koaličná rada
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:06