StoryEditor

Stanislav Fialík: Štát má povedať, akú chce protipovodňovú ochranu

12.06.2006, 00:00

Aké technické opatrenia by sa mali na východe urobiť, aby sa povodne neopakovali?
- Na 99 percent vieme, čo treba urobiť, ale chýbajú financie. Sme ochotní pomáhať obciam pri ich ochrane. Avšak ani samosprávy nemajú na protipovodńové opatrenia dosť peňazí. Pripravili sme nový program protipovodňových opatrení do roku 2015, kde je to všetko uvedené. Musí ho však schváliť rezort životného prostredia a vláda. Potom môžeme hovoriť o podrobnostiach.
Aké škody spôsobili záplavy?
- Ešte sa nedajú presne vyčísliť. No na vodohospodárskych zariadeniach nášho podniku, ako sú napríklad hrádze, budú určite nižšie ako počas marcových a aprílových povodní. Myslím si, že pôjde o desiatky miliónov korún. Všetky škody, teda aj na cestách a na majetku obcí a občanov, môžu ísť do stoviek miliónov.
Ochranári tvrdia, že záplavy by sa zmiernili, keby dažďová voda ostala v prírode. Devastácia lesov, ktoré ju dokážu absorbovať, však pokračuje. Čo si o tom myslíte?
- Niektorých ochranárov si vážim, hoci sú na inej strane vodohospodárskej "barikády". Za výruby stromov však nezodpovedá náš podnik. Pred povodňami na východe spadlo v niektorých lokalitách za jednu noc až 50 milimetrov zrážok. Také kvantum neudrží žiadny les. Vodou nasiakne vrchná vrstva zeme, ale spodná je nepriepustná a stečie do údolí. Riešenie vidím v úprave korýt riek a budovaní ďalších, na investície nie príliš náročných nádrží - poldrov.
Vláda vám zatiaľ neuhradila okolo 780 miliónov za škody na vodohospodárskych zariadeniach spôsobených jarnými povodňami. Čo si o tom myslíte?
- Chce ich verifikovať, hoci sa to urobilo už trikrát. Táto suma bola predmetom účtovných uzávierok a audítorských správ. Chápem to ako obštrukciu, aby sa za škody nemuselo platiť a hodilo sa to na ďalšiu vládu.
Neurobila to, lebo má podozrenie, že vodohospodárske podniky nepracujú efektívne...
- Uvedomte si, že od roku 1965, keď došlo k pretrhutiu hrádze na Dunaji a voda zaliala Žitný ostrov, k podobnej tragédii u nás nedošlo. To vyvracia takéto tvrdenie. Som liberálne založený, uznám dobre mienené rady a nebránim sa ani diskusii o reštrukturalizácii a racionalizácii vodného hospodárstva.
Čo by ste teda navrhovali?
- Vo funkcii som len dva mesiace. Preto by som to zatiaľ nechcel konkretizovať. Nie sme však prví ani poslední, kto musí prejsť zmenami vo svojej práci. Ale štát a spoločnosť by mali jasne definovať, či chcú a v akej miere zabezpečiť protipovodňovú ochranu. Treba počkať na novú vládu a jej priority.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:30