StoryEditor

Kiskov ekonomický expert: Vláda je pred voľbami zúfalá. Snaží sa uplatiť voličov sociálnymi balíkmi

24.06.2019, 00:00
Odborník na ekonomiku Tomáš Meravý, ktorý sa má stať súčasťou strany Andreja Kisku, v rozhovore pre HN vyhlásil, že by sa ako strana chceli pozrieť na pomer vo výbere daní.

Ak by sa kreovala vláda a strana Andreja Kisku, ktorej aj vy budete súčasťou, by mala šancu byť v exekutíve, tak by ste asi ašpirovali na post ministra financií. Najdlhšie pôsobiacim ministrom bol Peter Kažimír. Ak sa na to pozriete spätne, čo podľa vás urobil dobre?

Dobre urobil to, že odolával tlakom na úplné rozbitie rozpočtu. A tiež, že sa snažil dávať priestor ľuďom a analytikom napríklad na Útvare hodnoty za peniaze. Samozrejme, je potrebné myslieť aj na to, že v takej vláde, v akej sedel, nebolo možné očakávať nejaké zázraky. Aj preto Slovensko dnes z hľadiska konsolidácie alebo stavu rozpočtu nepatrí medzi najlepšie krajiny v Európskej únii.

Aktuálne sa hovorí, že Slovensku budú tento rok na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu chýbať peniaze. Súvisí to s rôznymi faktormi, ale zrejme, čo sa týka rastu, máme tie najlepšie časy už za sebou. Hovorí sa rádovo o 700 až 750 miliónoch eur. Ak by ste boli v súčasnosti minister financií, čo by ste robili?

Určite by som neschvaľoval žiadne sociálne balíčky v situácii, keď sa nám spomaľuje ekonomický rast. Samozrejme, je pred voľbami a vláda, ktorá je zúfalá, sa snaží uplatiť si svojich voličov sociálnymi dávkami.

To však robí každá vláda pred voľbami.

To, čo je podstatné, nie je to, čo robí minister financií rok pred voľbami, ale to, čo robí počas celých štyroch, ôsmich, respektíve 12 rokov. Obávam sa, že minister, ktorý je pri kormidle dnes, je dosť v zúfalej situácii, pretože je nový a zrejme nemá ani najsilnejšiu pozíciu.



Ale aké sú možnosti, čo by mohli v súčasnosti robiť na ministerstve financií, aby zvrátili vývoj, ktorý nie je úplne pozitívny?

Keď sa spomaľuje ekonomika, tak je na jednej strane jasné, že nemôžete ekonomiku priškrtiť reštriktívnymi opatreniami. Na druhej strane vidíme, že máme stále napríklad prezamestnanosť vo verejnej správe, takže by som sa uberal takýmto smerom.

Ako hovoríte, nemôžeme ekonomiku úplne priškrtiť, ale nie sme asi ani vo fáze, kedy ju treba stimulovať, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:18