TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Samosprávam budú rásť príjmy aj po zvýšení nezdaniteľnej časti, reaguje Most na kritiku županov

15.07.2019, 14:20
Autor:
TASRTASR
Most odmieta blokovanie akéhokoľvek návrhu na zníženie daní zamestnancov len preto, že to bude mať vplyv na rozpočty samospráv.

Samosprávam budú rásť príjmy aj po prijatí návrhu zákona, ktorý rieši zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Výpadok z tohto opatrenia navyše môžu nahradiť inými príjmami.

Na pondelkovom stretnutí s médiami to konštatovali predstavitelia koaličného Mosta-Híd. Návrh zákona z ich dielne posunuli poslanci parlamentu na júnovej schôdzi do druhého čítania.

Ako uviedla poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd), návrh sa stal terčom kritiky niektorých predsedov VÚC, starostov a primátorov. Podľa nej je to však neodôvodnené.

"Jedným z hlavných argumentov používaných proti návrhu je, že samosprávam sa znížia príjmy o 129 miliónov eur, čo spôsobí vážne problémy," poznamenala s tým, že tvrdenie, že sa budú znižovať príjmy samospráv, nie je pravdivé. Príjmy v roku 2020 sa podľa jej slov budú zvyšovať samosprávam a tiež ľuďom.

Vplyv na rozpočet samospráv

Most-Híd tak odmieta blokovanie akéhokoľvek návrhu na zníženie daní zamestnancov len preto, že to bude mať vplyv na rozpočty samospráv. "Navrhnuté opatrenie predstavuje asi štyri percentá príjmov obcí," podotkla Sárközy s tým, že nejde o zásadnú zmenu vo financovaní samospráv. Skonštatovala, že výpadok je možné nahradiť inými príjmami alebo úsporou vo výdavkoch.

Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna (Most-Híd) zdôraznil, že obce aj vyššie územné celky môžu čerpať aj eurofondy. Tie však podľa neho nečerpajú. "Irónia je, že teraz prednedávnom prepadlo 40 miliónov eur, ktoré boli vyslovene určené pre župy a pre obce," dodal.

Vysoké dane a odvody

Na to, že ľudia s nízkymi príjmami a ľudia strednej triedy platia na Slovensku vysoké dane a odvody, podľa neho poukazujú aj medzinárodné organizácie ako Európska komisia (EK) či Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Toto opatrenie by malo pomôcť práve pracovníkom s nízkymi alebo strednými príjmami.

Nezdaniteľná časť základu dane by sa mala podľa návrhu zákona od budúceho roka zvýšiť z 19,2-násobku na 21-násobok sumy platného životného minima.

Navrhované opatrenie je súčasťou koaličného sociálneho balíčka. Poslanci Mosta-Híd však upustili od svojho pôvodne predstaveného zámeru, aby sa nezdaniteľná časť základu dane zvyšovala postupne až na 22,7-násobok od roku 2021. V súčasnom návrhu hovoria o zvýšení len od budúceho roka. Cieľom tohto opatrenia je podľa poslancov zvýšiť životnú úroveň pracujúcich, práve na to má poslúžiť zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.

01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 03 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 04 - Modified: 2024-03-19 12:33:30 - Feat.: - Title: Obce a mestá môžu žiadať o financie na lepšiu ochranu pred kyberútokmi. Dokedy je to možné? 05 - Modified: 2024-03-18 09:05:24 - Feat.: - Title: Vodárenská spoločnosť vníma výzvu samospráv pozitívne, požiadavkami sa bude podrobne zaoberať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:55