potraviny, obchod, nakupovanieDreamstime
StoryEditor

Zväz obchodu odmieta tvrdenie Matečnej, že za rastom cien potravín sú obchodníci

24.07.2019, 15:36
Autor:
TASRTASR
Potraviny na pultoch slovenských obchodov podľa rezortu zdraželi v júni o 0,5 percenta, čo je najvyšší nárast v rámci celej V4.

Zväz obchodu odmieta stanovisko Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, že za rastom cien potravín sú obchodníci.

Uviedol to Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu v reakcii na tvrdenia agrorezortu, že Slovensko predbehlo rastom cien potravín v júni celú skupinu V4. Aj keď podľa rezortu pôdohospodárstva obchodníci ženú ceny nahor, slovenskí potravinári čelia neustálemu tlaku dodávať im za nižšie ceny.

"Nerozumieme tejto rétorike a považujeme ju za nekompetentnú. Informačné zdroje týkajúce sa cien potravín jednoznačne hovoria o náraste svetových cien potravín, ktoré ... 'v máji vzrastali už piaty mesiac za sebou, pretože zlé počasie, atď ...'. A navyše slovenské špeciality, ako nárast cien práce, energií a pohonných hmôt sú ďalším objektívnym faktorom, ktorý má vplyv na plošný rast cien. Teda nie obchodníci, ale vyššie uvedené reálie sú dôvodom rastu cien potravín. Taká je pravda," spresnil Katriak.

"Ceny potravín na Slovensku rástli v júni najvyššie spomedzi všetkých krajín V4. V Česku, Poľsku a ani v Maďarsku ceny nestúpli tak vysoko ako u nás. Zdražovanie pritom vôbec neodzrkadľuje ceny, za ktoré nakupujú reťazce potraviny od slovenských dodávateľov. Dodávatelia sú, naopak, dlhodobo tlačení zľavovať zo svojich cien, čo im bráni dostatočne investovať do nových technológií, slušne zaplatiť zamestnancov a pokrývať rastúce ceny surovín. Opäť sa potvrdzuje, že obchodníci zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov," zdôraznila vicepremiérka a šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Potraviny na pultoch slovenských obchodov podľa rezortu zdraželi v júni o 0,5 percenta, čo je najvyšší nárast v rámci celej V4. Tesne za SR skončilo Poľsko s nárastom 0,4 percenta. Česi nakupovali v júni potraviny o 0,1 percenta drahšie. V Maďarsku ceny potravín dokonca klesli, a to o 0,2 percenta.

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:50