Pixabay
StoryEditor

Mor ošípaných potvrdili už aj na Slovensku. V chove na východe musia zabíjať zvieratá

25.07.2019, 12:44
Autor:
klklTASRTASR
Najviac zasiahnuté touto chorobou sú africké krajiny, vyskytuje sa aj v Európskej únii.

Africký mor ošípaných bol potvrdený už aj na Slovensku, informoval o tom rezort pôdohospodárstva.

"Výskyt ochorenia bol potvrdený laboratórnym vyšetrením biologického materiálu v národnom referenčnom laboratóriu, kde bol pôvodca nákazy," informuje ministerstvo. Mor bol lokalizovaný v okrese Trebišov v obci Strážne v blízkosti hraníc s Maďarskom. 

V tejto súvislosti boli vykonané už aj prvé opatrenia. Regionálna veterinárna a potravinová správa nariadila usmrtenie zvierat v chove a vytýčila ochranné pásmo a pásmo dohľadu. "Chovateľom v týchto pásmách budú nariadené ďalšie veterinárne opatrenia na zabránenie šírenia nákazy," uviedol rezort. 

Africký mor ošípaných je aktuálne rozšírený prevažne v ázijských krajinách, podľa Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM) však môže mať celosvetový dopad na ceny bravčového mäsa.

Situácia vo výskyte AMO u domácich ošípaných a diviakov sa od začiatku roku 2018 podľa riaditeľky ZSM Evy Forrai zhoršuje, najmä v Poľsku a na Ukrajine a výraznejšie aj v Rumunsku. Od začiatku roku 2019 bol AMO diagnostikovaný u 141 kusov ošípaných celkovo v 5 krajinách EÚ a u 3256 kusov diviačej zveri v rámci 10 krajín EÚ.

Forrai vysvetlila, že AMO dosiahol v celosvetovom meradle zatiaľ najväčší rozmer v histórii. Epidémia najviac postihla ázijské krajiny, pričom najviac zasiahnutý bol Vietnam a Čína. Od vypuknutia epidémie v Číne bolo utratených viac ako 7,4 milióna ošípaných.

Tieto čísla však stále nie sú konečné, pretože epidémiu AMO sa v ázijských krajinách stále nepodarilo zastaviť - účinná liečba zvierat voči tomuto ochoreniu zatiaľ stále neexistuje. Pre človeka však nebezpečný nie je.

Pripomenula, že AMO je vírusová, vysoko nákazlivá infekcia domácich ošípaných a divo žijúcich druhov diviakov, ktorá sa prejavuje sa rýchlym priebehom, s vysokými horúčkami, celkovou apatiou, slabosťou, hnačkami, pneumóniou a krvácaniami rôznej veľkosti a tvaru v podkoží, na slizniciach a v tkanivách rôznych orgánov. Choroba sa vyznačuje vysokými úhynmi na úrovni 85 až 100 percent.

V prípade výskytu AMO sa v ohnisku nákazy usmrcujú všetky domáce ošípané a zastavuje respektíve obmedzuje sa obchodovanie so živými ošípanými, bravčovým mäsom a výrobkami z bravčového mäsa.

01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2023-12-15 14:16:28 - Feat.: - Title: Slovensko vo výstražnom systéme: Ľudia kúpili pokazené mäso, Maďari zas zhabali proteín zo Šale 03 - Modified: 2022-12-25 18:22:36 - Feat.: - Title: Anomália na pultoch: Kým všetko zdražuje, bravčovina zlacnela. Nemá to logiku, hovoria chovatelia 04 - Modified: 2022-04-12 13:09:56 - Feat.: - Title: Bravčovinu čaká výrazné zdražovanie. Jej ceny na burze prekonávajú rekordy 05 - Modified: 2022-03-24 08:33:05 - Feat.: - Title: Extrémna reťazová reakcia: vojna na Ukrajina ženie ceny mäsa do výšin
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:40