StoryEditor

Firmy euro podceňujú

12.11.2006, 23:00
Napriek tomu, že ešte nie je jasné, či Slovensko prijme euro v roku 2009, nemali by podnikatelia prípravu na zmenu meny podceniť. Prípravy už robia väčšie podniky, ktoré majú skúsenosti z materských spoločností.

Napriek tomu, že ešte nie je jasné, či Slovensko prijme euro v roku 2009, nemali by podnikatelia prípravu na zmenu meny podceniť. Prípravy už robia väčšie podniky, ktoré majú skúsenosti z materských spoločností. Menšie podniky však ešte budúcnosť netrápi. "Často sa hovorí len o maastrichtských kritériách, ale podniky si neuvedomujú, že už musia konať," upozorňuje Elena Kohútiková, členka predstavenstva VÚB a bývala viceguvernérka centrálnej banky.
Programy a účtovníctvo
Podnikatelia sa ešte na euro nepripravujú. Podľa Jána Oravca, prezidenta Združenia podnikateľov Slovenska, je pre väčšinu z nich prijatie eura zatiaľ ešte veľmi vzdialená téma na to, aby sa jej venovali. Najmä živnostníci zväčša aj tie najvážnejšie zmeny riešia na poslednú chvíľu.
Vyčkávanie sa im však nemusí vyplatiť. Zavedenie novej meny sa totiž dokáže viac prejaviť v nákladoch malých a stredných podnikateľov. "Nemôžme si dnes povedať, že ešte nie je čas. Len obyčajná zmena softvéru pri malej firme trvá pol roka," upozorňuje Kohútiková. Podnikatelia sa musia tiež pripraviť na dvojité účtovníctvo. Účtovnú závierku budú musieť urobiť ku koncu roka 2008 v korunách, prepočítať ju na euro a od januára už budú musieť byť schopní účtovať v eurách.
Nové nielen cenovky
Suma, ktorú budú musieť podnikatelia investovať do zavedenia eura, závisí od typu ich podnikania. Obchodníka sa zmena dotkne určite viac, ako napríklad firmy zaoberajúcej sa finančným poradenstvom. Bude musieť zmeniť aj registračné pokladnice, účtovníctvo, informačný systém a cenovky.
Tieto zmeny súvisia najmä s dvojitým oceňovaním, ktoré bude povinné od polovice roka 2008. Konverzný kurz sa určí číslom na štyri desatinné miesta, cez ktorý sa prepočítajú všetky ceny, dôchodky, platy, sociálne dávky, úvery či vklady. "Tento sa nebude môcť zaokrúhľovať. Až výsledná suma sa bude zaokrúhľovať podľa matematických pravidiel," upozorňuje Kohútiková. Na to je dobré pripravovať sa už dnes. Napríklad obchodníci v spolupráci s komerčnými bankami naplánovať si štruktúru obeživa. "Je možné, že ľudia budú obchody využívať ako zmenárne, na čo sa musia pripraviť."

Čo sa oplatí urobiť
- analýzu procesov, ktorých sa zavedenie eura bude týkať
- analyzovať zmeny softvérov
- určiť osobu zodpovednú za zavedenie eura na úrovni člena najvyššieho manažmentu
- pripraviť novú stratégiu firmy po zavedení eura

S čím treba počítať:
- na eurá sa prepočítajú bankové účty, úverové produkty, akreditívy, záruky a šeky
- zmenia sa úrokové sadzby
- bude treba zabezpečiť duálne oceňovanie svojich produktov a od roku 2009 viesť účtovníctvo v eurách
- registračné pokladnice a softvér sa nastavia na eurá
- prepočítavať sa budú aj výpočty daňových povinností a tarifné platy, ako aj dávky a príspevky sociálneho a zdravotného poistenia
- bude nevyhnutné zmeniť všetky finančné informačné systémy, zabezpečiť vzdelávanie a informovanie pracovníkov a zákazníkov
- prepočítaniu na eurá sa nevyhnú ani základné imania podnikov, podiely a akcie

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ombudsman o slovenských dôchodkoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:01