StoryEditor

Smer avizuje výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy. Plníme bájny sen Dzurindu, hovorí Fico

29.07.2019, 14:15
Autor:
TASRTASRmahomaho
Robert Fico načrtol možnosť zakotviť vzorec na výpočet minimálnej mzdy do legislatívy.

Strana Smer a Konfederácia odborových zväzov sa dohodli na okruhoch opatrení, ktoré majú posilniť sociálny štát.

"Sociálny štát nie je výmysel Smeru, ale dokonca ho prikazuje Ústava," uviedol na brífingu predseda Smeru Robert Fico. 

Expremiér hovorí, že Smeru aj odborom veľmi záleží na prijatí európskej legislatívy v oblasti minimálnej mzdy. "Medzi Smerom a odbormi je dohoda, že musí dôjsť k radikálnemu zvýšeniu minimálnej mzdy. Naposledy to bolo o 40 eur. V roku 2020 by mala rásť ešte dynamickejšie," doplnil. 

​Fico načrtol aj možnosť zakotviť vzorec na výpočet minimálnej mzdy do legislatívy. "Diskutujeme, či nepredbehneme európsku legislatívu a nezavedieme do legislatívy vzorec na výpočet minimálnej mzdy, čo by mohlo byť 60 percent priemerného zárobku v národnom hospodárstve," tvrdí šéf Smeru s tým, že právnu úpravu by chcel predložiť už na jeseň tohto roka.

Fico hovorí, že sa Smeru podarilo počas jeho vlád naplniť "bájny sen Mikuláša Dzurindu a dvojnásobných platoch."

"Budeme tlačiť na rast miezd, pretože podiel miezd na HDP je u nás jeden z najnižších v EÚ. Je priestor, aby boli vyššie a k tomu má prispieť aj vyššia minimálna mzda," dodal bývalý premiér. 

Robert Fico dal tiež prísľub, že príde s právnou úpravou, ktorá zmení momentálne parametre pri nadčasoch. "Celkový objem nadčasových hodín môže byť 400, z toho príkazom môže dať zamestnávateľ zamestnancovi 150. My navrhujeme nechať celkový objem, ale znížiť podiel, ktorý sa môže prikázať na 100 hodín."

Témou rokovania odborov a Smeru boli aj predčasné dôchodky. Fico tvrdí, že chceli zaviesť preddôchodok, ale nakoniec sa rozhodli, že sa budú snažiť o zmenu parametrov, ktorá by zahŕňala znižovanie sankcií za odchod do predčasného dôchodku.

"Nikto z nás nechce rozbiť verejné financie, ale je tu priestor na posilňovanie sociálneho štátu," dodal expremiér s tým, že sa s opatreniami obráti aj na svojich koaličných partnerov SNS a Most.   

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:45