TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Rezort financií pripravuje novelu zákona o DPH, upraviť sa má predaj na diaľku

05.08.2019, 11:39
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo financií uviedlo, že novelou dôjde k zadefinovaniu predaja tovaru na diaľku.

Rezort financií pripravuje novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Upraviť sa má zdaňovanie pri poskytovaní služieb a predaji tovaru na diaľku. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na legislatívno-právnom portáli Slov-lex.

Ministerstvo uviedlo, že novelou zákona o DPH dôjde k zadefinovaniu predaja tovaru na diaľku, a to tak v rámci Európskej únie, ako aj dovážaného z tretích území alebo tretích krajín.

Taktiež dôjde k zmene pravidiel pre určenie miesta dodania takého tovaru. "Miestom dodania tovaru predávaného na diaľku bude v súlade s novonavrhovanými pravidlami v zásade ten členský štát, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru pre zákazníka skončí," vysvetlilo ministerstvo v predbežnej informácii.

Novelou zákona dôjde aj k rozšíreniu dobrovoľných osobitných úprav uplatňovania dane. Taktiež dôjde k vypusteniu oslobodenia od dane pri dovoze zásielok, ktorých hodnota nepresahuje 22 eur.

"Bolo identifikované, že toto oslobodenie narúša hospodársku súťaž medzi dodávateľmi usadenými v EÚ a mimo EÚ," doplnilo ministerstvo.

Zefektívniť sa má aj postup pri správe dane a zvýšiť sa má dobrovoľnosť plnenia daňových povinností, pokiaľ ide o predaj tovaru na diaľku dovážaného z tretích území alebo tretích krajín, nepodliehajúceho spotrebnej dani.

Zavedie sa nová dobrovoľná osobitná úprava, prostredníctvom ktorej si budú dotknuté zdaniteľné osoby môcť plniť povinnosti týkajúce sa podávania daňového priznania a platenia dane len v jednom členskom štáte, tzv. členskom štáte identifikácie.

V súčasnosti platné pravidlá upravujúce zásielkový predaj podľa ministerstva do značnej miery nereflektujú zásadu zdanenia v mieste spotreby, keďže miesto dodania tovaru formou zásielkového predaja je členský štát, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru skončí, len ak hodnota dodávok do tohto štátu presiahne úroveň stanovenú smernicou o DPH, alebo si tento členský štát zvolí dodávateľ pred tým, ako hodnota jeho dodávok doň dosiahne stanovenú hodnotu.

Uplatňovanie súčasných pravidiel pre zásielkový predaj je tak podľa ministerstva administratívne náročné a nákladné.

Medzirezortné pripomienkové konanie k samotnej novele by malo odštartovať až v marci budúceho roka.

01 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 02 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 03 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:25