Gabriela MatečnáTASR
StoryEditor

Africký mor môže mať výrazný vplyv na rozpočet a výdavky, upozorňuje Matečnej rezort

17.08.2019, 12:28
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo pôdohospodárstva reagovalo výzvu ministra financií Ladislava Kamenického, aby rezorty šetrili.

Výrazný vplyv na rozpočet a finančné výdavky môže mať napríklad aj africký mor ošípaných (AMO) v prípade jeho šírenia sa, a to najmä z pohľadu opatrení, ako aj odškodnenia chovateľov.

Uviedol to hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Vladimír Machalík v reakcii na výzvu ministra financií Ladislava Kamenického, aby ministerstvá z dôvodu spomaľovania sa slovenskej ekonomiky šetrili.

"Pri zostavení návrhu rozpočtu na rok 2020 MPRV SR vychádzalo z limitov príjmov a výdavkov stanovených Ministerstvom financií SR. Okrem obligatórnych prevádzkových výdavkov sa rozpočtové požiadavky týkajú pokrytia nákladov na kontrolnú, skúšobnú a inšpekčnú činnosť v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva a lesného hospodárstva, na zabezpečenie veterinárnej ochrany a prevencie voči nákazám, na zabezpečenie fytosanitárnej ochrany, bezpečnosti potravín, na dotačnú činnosť v oblasti pôdohospodárstva, na usporiadanie vlastníckych vzťahov k pôde, na zabezpečenie administrácie vyplácania platieb v rámci pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja a na zabezpečenie ďalších úloh vyplývajúcich MPRV SR z platnej legislatívy," spresnil Machalík. 

Predložili požiadavky na zvýšenie rozpočtu

Výška navrhnutých prostriedkov EÚ a spolufinancovania spoločných projektov Slovenska a EÚ vychádza podľa Machalíka z aktuálnych odhadov ich čerpania v nasledujúcom období. "Čo sa týka prostriedkov štátneho rozpočtu, ich aktuálne navrhnutá výška na rok 2020 je približne na úrovni roku 2019," informoval o tom hovorca agrorezortu. 

Okrem limitovaných príjmov a výdavkov rezort pôdohospodárstva podľa neho predložil ministerstvu financií požiadavky na zvýšenie rozpočtu.

Ide o tzv. prioritné výdavky rezortu týkajúce sa predovšetkým dotačných titulov (podpora potravinárskeho sektora, eradikačné schémy, schémy štátnej pomoci na odstraňovanie a likvidáciu mŕtvych hospodárskych zvierat, poistenie produkcie), ďalej podpory a propagácie slovenských potravín a značky kvality, podpory ekosystémových služieb a starostlivosti o les, realizácie pozemkových úprav na Slovensku, digitalizácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry, informačnej bezpečnosti rezortu a podobne. 
 

"Asi najzávažnejším dôvodom je snaha o elimináciu externých faktorov priamo vplývajúcich na zdravie, až ohrozujúcich zdravie a život ľudí, zvierat a rastlín. Ide predovšetkým o finančnú podporu preventívnych opatrení v gestorstve MPRV SR na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti a ochrany zdravia ľudí, zvierat a rastlín pred zavlečením a rozšírením nákaz a chorôb," podčiarkol Machalík. 

Ďalším dôvodom je podľa neho snaha o podporu potravinovej sebestačnosti a podporu kvality vstupných potravinárskych surovín a spracovaných výrobkov vrátane vlastnej propagácie kvalitných slovenských potravín.

"V neposlednom rade treba uviesť potrebu väčšej dotačnej podpory domácich farmárov a spracovateľov produkcie s cieľom dosiahnuť ich väčšiu konkurencieschopnosť na trhu," dodal Machalík. 

Spomalenie rastu ekonomiky

Za spomalením rastu slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roka sú podľa Kamenického najmä externé faktory.

Rast hrubého domáceho produktu sa však spomalil výraznejšie, než rezort financií očakával.

Ak aktuálne spomalenie bude pokračovať v druhom polroku, situácia bude podľa ministra Kamenického vážna. Pripustil aj ohrozenie cieľa vyrovnaného rozpočtu v tomto roku. Vyzval preto ministrov, aby začali šetriť.

01 - Modified: 2022-02-04 06:24:02 - Feat.: - Title: Mičovský: Toto už nie je moje OĽANO. Vlčan by mal vyvodiť politickú zodpovednosť 02 - Modified: 2022-01-24 10:32:19 - Feat.: - Title: Vlčan otvára 110-miliónovu výzvu. Sľubuje si od nej pokles cien potravín 03 - Modified: 2022-01-04 13:17:20 - Feat.: - Title: Turbulentný rok pre farmárov. Dočkali sa lepšieho ministra, no vstupy im vzrástli o stovky percent 04 - Modified: 2021-12-16 11:44:14 - Feat.: - Title: Ministerstvo pôdohospodárstva spustilo výzvu na projekty pre potravinárov. V hre je 170 miliónov 05 - Modified: 2021-07-22 16:16:37 - Feat.: - Title: Ministerstvo vysiela armádu poľovníkov, vojna proti diviakom bude stáť milióny eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:38