StoryEditor

Rezorty nedokázali minúť desiatky miliárd

27.12.2005, 23:00
Ministerstvá nie sú tento rok schopné vyčerpať všetky peniaze zo štátneho rozpočtu. Pritom neboli spokojné s tým, čo im ministerstvo financií pridelilo. Pri zostavovaní rozpočtu pýtali desiatky miliárd korún navyše. Plánované výdavky im počas politických rokovaní stúpli len mierne a ozývali sa hlasy hovoriace o rozpočtovej kríze.
Ministerstvá nie sú tento rok schopné vyčerpať všetky peniaze zo štátneho rozpočtu. Pritom neboli spokojné s tým, čo im ministerstvo financií pridelilo. Pri zostavovaní rozpočtu pýtali desiatky miliárd korún navyše. Plánované výdavky im počas politických rokovaní stúpli len mierne a ozývali sa hlasy hovoriace o rozpočtovej kríze.
Niekoľko dní pred koncom roka rezortom zostáva k dispozícii vyše 35 miliárd korún. Najhoršie si počínajú rezorty pôdohospodárstva, dopravy a práce. "Sčasti je to dané technickými faktormi a čiastočne aj tým, že rezorty sa snažia pri zostavovaní rozpočtu nafukovať svoje požiadavky a potom nie sú pripravené ich efektívne minúť," povedal hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth.
Zlyhalo obstarávanie
Nedostatočné čerpanie peňazí má podľa ministerstva financií viacero príčin. "Je tam problém s verejným obstarávaním. "Rezorty museli opakovať výberové konania, čo posunulo alebo úplne znemožnilo vyčerpať plánované peniaze," uviedol hovorca ministerstva financií Peter Papanek.
V neposlednom rade je za sklzom aj neschopnosť rezortov viazať výdavky na konkrétne projekty. Programové rozpočtovanie, po ktorom volá ministerstvo financií, sa tak rozbieha pomaly. "Programové rozpočtovanie je v niektorých kapitolách iba formálne, čo znemožňuje čerpať peniaze tak, aby to bolo pre daňovníkov efektívne," kritizuje Papanek.
Pôdohospodári z plánovaných 22 miliárd korún minuli ku koncu minulého mesiaca necelých osem. Aj oni majú väčšinu dôležitých termínov na úhradu zákaziek koncom roka. Týka sa to najmä priamych platieb a podpory zvýhodnených regiónov. K tomu, koľko sa do konca roka ešte podarí vyčerpať, sa Marcela Božíková z tlačového oddelenia rezortu pôdohospodárstva odmietla vyjadriť. "Vzhľadom na to, že čerpanie výdavkov bude prebiehať do 30. decembra do 20.00 hodiny, nie je možné v tomto čase kvalifikovane zodpovedať vaše dotazy," povedala.
Rezortu dopravy zostávalo v decembri vyčerpať vyše 12 miliárd korún, čo je takmer polovica z celkových výdavkov plánovaných na tento rok. Hovorca Tomáš Šarluška obhajuje sklz tým, že väčšina platieb, najmä na diaľnice, sa uhrádza až koncom roka. "Predpokladám, že veľká časť zo spomínanej sumy sa ešte pred koncom decembra ocitne v Národnej diaľničnej spoločnosti," povedal Šarluška. Problémom sú takisto euforondy. Ak sa nečerpajú, stojí aj spolufinancovanie z rozpočtu. Tu je však ministerstvo bezmocné. Napríklad výstavbu úseku rýchlostnej cesty Žarnovica - Šášovské Podhradie pozastavil Ústavný súd kvôli sťažnosti občianskeho združenia Svätokrížsky občiansky spolok. "Peniaze sa nemôžu čerpať, ale nie z našej viny," dodal Šarluška.
Štát šetrí na nezamestnaných
Rezort práce mal v decembri k dispozícii necelých desať miliárd, čiže pätinu plánovaného rozpočtu. Väčšinu z toho chcú minúť. "Nevyčerpáme asi dve a pol miliardy korún," povedal Peter Húska z tlačového oddelenia rezortu. Ušetrili na pozitívnom vývoji nezamestnanosti. Štát vypláca menej sociálnych dávok a klesol aj počet poistencov, za ktorých platí štát poistné.
Pol druha miliardy presúva ministerstvo práce do budúceho roka. Ide väčšinou o peniaze určené na investície, eurofondy a spolufinancovanie. Peniaze presúvajú aj ostatné rezorty. Pre dovolenky sa nám nepodarilo zistiť konkrétne sumy. Odhad z ministerstva financií však hovorí, že spolu by ministerstvá mali presunúť do ďalšieho roka vyše 12 miliárd korún. "Približne o túto sumu sa zníži schodok štátneho rozpočtu v roku 2005 a súčasne budú môcť rozpočtové kapitoly čerpať tieto výdavky v nasledujúcom roku," povedal riaditeľ odboru financovania verejných výdavkov rezortu financií Miloš Nosál. Vlani rezorty presunuli o tri miliardy menej.
Nepotrebujú súhlas
Od januára platia v presúvaní peňazí nové pravidlá. Rezorty už nemusia žiadať ministerstvo financií o povolenie. Pre bežné výdavky platí, že ich môžu minúť najneskôr do marca nasledujúceho roka. Ide napríklad o výdavky na energie, vodu, cestové náhrady, nájomné, údržbu či komunikácie. Ak ich dovtedy nestihnú utratiť, musia ich vrátiť. To sa vzťahuje len na peniaze, ktoré rezortom nabehnú na účty po 1. októbri. Všetko, čo dostanú predtým, musia minúť do konca roka.
Inak je to s kapitálovými výdavkami. Pre tie obmedzenia neplatia. Rezorty ich môžu voľne prenášať do nasledujúcich rokov, až kým nedokončia investíciu. Ministerstvu financií však museli do 20. novembra oznámiť sumu, ktorú chcú presúvať, aby ju mohlo viazať v rozpočte. Pre eurofondy platí výnimka - presun museli nahlásiť do 15. decembra.

Ako čerpajú rezorty a inštitúcie peniaze zo štátneho rozpočtu (ku koncu novembra, v mld. Sk)

Plán na rok 2005

Koľko minuli

Ministerstvo pôdohospodárstva 22,10 7,20
Ministerstvo dopravy 27,40 15,10
Ministerstvo práce 48,20 38,60
Ministerstvo obrany 25,60 19,10
Ministerstvo školstva 45,20 39,40
Ministerstvo hospodárstva 10,50 6,30
Ministerstvo zdravotníctva 24,60 21,70
Ministerstvo výstavby 9,70 7,50
Ministerstvo zahraničných vecí 3,50 3,10
Ministerstvo vnútra 21,60 16,80
Ministerstvo spravodlivosti 7,50 5,80
Ministerstvo financií 8,60 6,20
Ministerstvo životného prostredia 5,10 2,10
Ministerstvo kultúry 4,00 3,30
Slovenská informačná služba 1,10 0,90
Najvyšší kontrólny úrad 0,14 0,10
Najvyšší súd 0,17 0,11
Ústavný súd 0,14 0,06
Kancelária prezidenta SR 0,14 0,10
Kancelária NR SR 0,78 0,59
Úrad vlády 0,70 0,60
Ostatné inštitúcie 54,90 46,70
Spolu 321,60 241,30
Zdroj: MF SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:58