Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
22.08.2019, 18:00

Gastrolístky sú zbytočné, doplácajú na ne najmä zamestnanci, tvrdí analytik

Odborník upozorňuje, že argument ministerstva práce o zabezpečení jedného teplého jedla do dňa nedáva zmysel.

Kým v Česku začína diskusia o zrušení gastrolístkov, u nás ministerstvo práce tvrdí, že tento spôsob podporuje zdravé stravovanie u zamestnancov.

„Nie je to slovenský vynález,“ tvrdí v rozhovore ekonomický analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský.

Zamestnávateľ musí podľa Zákonníka práce zabezpečiť stravovanie zamestnancovi.

To sa buď deje v závodných jedálňach, alebo si firmy zvolia gastrolístky.

„Približne jeden milión ľudí na Slovensku využíva gastrolístky. Takže to nie sú všetci zamestnanci, tých je asi dva milióny,“ dodáva.

Základná pointa takýchto „straveniek“ je podľa ekonóma tá, že sú daňovo zvýhodnené.

Pre zamestnávateľov sa to oplatí viac, ako keby mali dávať zamestnancovi mzdu, ktorá je po zdanení a odpočítaní odvodov.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.