StoryEditor

Živnostníkom sa uľavilo

11.05.2007, 00:00
Obavy živnostníkov, že by mohli prísť o svoju prácu vo firmách, sa zrejme nenaplnia. Koaliční poslanci sa totiž dohodli, že podporia definíciu závislej práce tak, ako sa zhodla vláda a s akou súhlasia živnostníci.

Dohoda vznikla napriek tomu, že ministerka práce Viera Tomanová pôvodne presadzovala, aby na živnosť vo firmách nemohli pracovať tí, čo spĺňajú čo i len jeden z ôsmich bodov definície. Po ústupku vlády a podľa návrhu, ktorý je už teraz v národnej rade, má živnostník - zamestnanec splniť všetkých osem.
Spokojní živnostníci
Prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka je spokojný. "Ak poslanci schvália návrh novely Zákonníka práce v tejto podobe, bude to pre živnostníkov dobré," povedal za zhruba 300-tisíc slovenských živnostníkov, z ktorých výrazná časť pracuje vo firmách.
"Sme proti takzvaným núteným živnostiam, na druhej strane sme nechceli, aby sa zmena dotkla riadnych živnostníkov. V podobe, v akej bol návrh schválený vládou, by oba tieto ciele mali byť naplnené," povedala poslankyňa SNS Milada Belásová.
V stredu, ešte pred rokovaním parlamentu, sa časť koaličných poslancov stretla s ľuďmi z ministerstva práce. Dohodli sa, že zákon podporia v prvom čítaní. Hlasovanie sa očakáva v utorok.
Ostáva len pohotovosť
Pripomienky sa v druhom čítaní môžu dotknúť problému pracovnej pohotovosti. Napríklad pohotovosť lekárov alebo hasičov a záchranárov, by mala byť podľa aktuálneho návrhu hodnotená ako práca. Ak bude obmedzený celkový počet hodín nadčasov, títo ľudia by nemohli po ich vyčerpaní už ďalej pracovať. Slovensku to nariaďuje smernica Európskej únie.
V súčasnosti navrhované opatrenie o pracovnej pohotovosti by si "vyžiadalo prijatie približne tisíc nových lekárov, ktorí navyše musia byť špecialistami, takže naplnenie takéhoto stavu nie je vôbec jednoduché," hovorí predseda Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci a bývanie Jozef Halecký, ktorý je poslancom ĽS-HZDS. "Musela by sa zaviesť dvoj- alebo trojzmenná prevádzka. Platy lekárov by museli pri súčasnom fonde na mzdy klesnúť približne o tretinu," dodáva. Podľa jeho slov dnes majú lekári tisíc až 1 500 hodín nadčasov. Prostredníctvom nich sa tvorí až približne jedna tretina ich platu.
Poslankyňa Belásová hovorí, že SNS bude v rozprave diskutovať o tom, či je kvalifikovanie pohotovosti ako práce i napriek smernici Európskej únie nevyhnutné. Podľa ĽS-HZDS by riešením bolo umožnenie dojednania nadčasov pre tieto profesie v kolektívnej zmluve. Táto téma bude pravdepodobne jediným vážnejším problematickým bodom prerokúvania návrhu v Národnej rade. SNS má okrem toho podľa Belásovej len nezrovnalosti technického charakteru. ĽS-HZDS bude mať pravdepodobne výhrady k povinnosti zamestnávateľa vyplatiť odstupné zároveň s priebehom výpovednej lehoty pri výpovedi z organizačných dôvodov a k posilneniu odborov na úkor zamestnaneckých rád.

Aktuálna definícia závislej práce
Za závislú prácu, ktorá je vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, sa považuje výlučne osobný výkon práce zamestnanca pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, za mzdu alebo odmenu, v pracovnom čase, na náklady zamestnávateľa, jeho výrobnými prostriedkami a na zodpovednosť zamestnávateľa a ide o výkon práce, ktorá pozostáva prevažne z opakovania určených činností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:44