StoryEditor

Anketa HN: Prekvapil vás rýchly odhad rastu HDP?

13.02.2007, 23:00

Prekvapil vás rýchly odhad rastu HDP za štvrtý kvartál 2006, ktorý zverejnil Štatistický úrad. Čo sa podľa vás podpísalo pod také výrazné posilnenie ekonomiky?

Ján Tóth

hlavný ekonóm ING Bank
Rast 9,5 percenta oproti konsenzu 8,1 percenta nás príjemne prekvapil. Štatistický úrad naznačil, že priemysel - a teda exportéri - boli tým dodatočným ťahúňom rastu na takéto vysoké hodnoty. Dá sa špekulovať, že najmä elektrotechnický priemysel bol popri vzmáhajúcom sa, ale až v roku 2007 - 2008 naplno sa prejavujúcom automobilovom priemysle hlavným faktorom. Taktiež domáci dopyt je naďalej silný. ING zvyšuje odhad rastu HDP na 9,2 percenta pre rok 2007 a na 6,7 percenta pre rok 2008.

Mária Valachyová

analytička Slovenskej sporiteľne
Slovenská ekonomika si udržala silné tempo rastu 9,5 percenta - porovnateľné s 9,8 percenta v treťom štvrťroku. Rast prevýšil očakávania tak naše, ako aj trhu. Štatistický úrad indikoval, že rast bol ťahaný pokračujúcim zahraničným, ako aj domácim dopytom, čo je v súlade s našimi predpokladmi. Myslíme si, že rast domácej spotreby oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa nezrýchlil a zotrval na úrovni 6 - 6,5 percenta, rast maloobchodných tržieb v štvrtom kvartáli sa dokonca spomalil. Pozitívne prekvapenie oproti nášmu pôvodnému odhadu mohli priniesť skôr fixné investície a čistý export. Silný ekonomický rast očakávame aj v tomto roku, na rovnakej úrovni 8,2 percenta.

Silvia Čechovičová

analytička ČSOB
Ekonomika si udržala veľmi silné tempo rastu, napriek spomaleniu oproti tretiemu kvartálu minulého roka. Štatistický úrad naznačil, že ekonomický rast je ťahaný zahraničným aj domácim dopytom, čo sme čakali. Myslíme si, že v rámci domáceho dopytu boli faktormi rastu najmä investície, a z hľadiska zahraničného dopytu to bol pravdepodobne dosť vysoký prírastok čistého exportu. Najmä čistý export bol zrejme vyšší, než sme čakali, tam vznikli aj rozdiely medzi našimi odhadmi ekonomického rastu a rýchlym odhadom Štatistického úradu. Rast podporili aj zahraničné investície automobiliek, ako aj investície do elektrotechnického priemyslu. Detailnú štruktúru však budeme vedieť až začiatkom marca.

Juraj Valachy

analytik Tatra banky
Bolo to určite prekvapenie, pretože všetky zverejnené údaje z vybraných odvetví to nenaznačovali. Vo všetkých odvetviach došlo k spomaleniu, či už to boli služby alebo priemysel, a z toho dôvodu sa čakalo výraznejšie spomalenie ekonomického rastu. Rast HDP vo štvrtom kvartáli bol generovaný kombináciou spotreby domácností a zahraničného obchodu, pričom gro generoval najmä export. Práve ten sa zrejme podcenil a odhady analytikov boli nižšie než rýchly odhad Štatistického úradu. Potenciálny rast ekonomiky je silný rovnako ako HDP, takže prehrievanie ekonomiky nehrozí.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:22