StoryEditor

Šéf J&T Real Estate: Panoráma Bratislavy si žiada rozbitie monotónnosti mrakodrapom

03.09.2019, 18:35
Územie je tak preregulované, že výškové budovy majú byť objekty s pôdorysom 400 štvorcových metrov, ktoré nie je možné postaviť. Tvrdí to v exkluzívnom rozhovore výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán.

V roku 2011 ste v jednom rozhovore povedali, že developer musí mať kreatívnu dušu, ktorá ho privedie do spôsobu myslenia jeho klientov. Platí to aj aktuálne, v čoraz tvrdšej konkurencii?
Áno. Realitné projekty sa vždy predávajú cez emócie. Stále existuje možnosť vybrať si napríklad rôzny byt v rôznom projekte u rôzneho developera. Aby ste ho presvedčili, že váš projekt je ten správny, je potrebná emócia a kvalita. Nie je to len o excelovskej tabuľke a troch cifrách vedľa seba. V našom prípade sa snažíme vyberať lokality, ktoré majú radi naši klienti. To je aj rieka, preto sa naše projekty vinú pozdĺž rieky.

Nie ste však jediní v istej vzdialenosti od Dunaja, už tam pôsobí viacero developerov. Nestráca sa tým vaša doterajšia konkurenčná výhoda?
Sme developer, ktorý má v prípade bytových projektov svoju históriu. Vždy sme všetko dodali načas a v požadovanej kvalite. Máme klientov, ktorí nás poznajú a veria nám. Tak isto ako široká verejnosť vie, že naše projekty sú kvalitné a zodpovedajú tomu, čo si chce klient kúpiť. Čo sa týka odlíšenia, ak by sme sa zamerali na ľavý breh Dunaja od River Parku po Euroveu, ide o územie, ktoré je teraz výrazne urbanizované. Veríme, že bezprostredný kontakt s riekou a obľúbená nábrežná promenáda bude tým správnym ťahákom.

Vyzerá to, ako by ste si kúpili celé nábrežie.
To nie.

Ale ak sa virtuálne prejdeme po tejto lokalite, tak na nábreží nie je nikto iný.
Je tam Vydrica.

Ale tá je za cestou.

Áno, ale na príklade Zuckermandela vnímame, že ak sa koncept správne uchopí, tak aj toto prostredie dokáže byť veľmi príjemné.

Krátke zhrnutie: River Park, Karloveské rameno, Panorama CityTowers, Zuckermandel, Klingerka, Fuxova, Eurovea 2 sú asi vaše najznámejšie projekty. Celkovo máte nielen na Slovensku 39 projektov v rôznej fáze. Ktorý je váš, osobne, najobľúbenejší?
Každý projekt si žije vlastným životom. Nemôžem povedať, že jeden mám radšej ako iný. To je ako s deťmi. Tie projekty sú naše deti, každý si vážime a snažíme sa ho zrealizovať čo najlepšie. Ale vždy, v nejakom čase, jeden prevažuje. Napríklad vlani sme sa tešili z dokončenia Zuckermandela. Aktuálne sa veľmi poctivo pripravujeme, aby sme postavili rozšírenie Eurovey.

Mrakodrap pri Eurovei bude prvý svojho druhu na Slovensku. Kritici vám vyčítajú, že neprebehla dostatočná diskusia. Napríklad ľudia z Eurovey namietali, že sa o ňom dozvedeli z médií.
Treba si uvedomiť, že sme nepriniesli jedného dňa projekt na stavebný úrad. Bol komunikovaný dopredu a hovorilo sa o ňom. V rámci zisťovacieho konania EIA sa doň mohla zapojiť aj verejno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:15