StoryEditor

Anketa HN

27.06.2007, 00:00

1. Môže mať Slovensko problém s plnením inflačného kritéria na vstup do eurozóny?
2. Bude po prijatí eura inflácia udržateľná?

Lucia Štekláčová, ING Bank
1. Pri hodnotení inflačného kritéria by európske inštitúcie nemali mať so Slovenskom problém. Ak by bolo splnené tesne, situácia by bola komplikovanejšia, ale pravdepodobne ho splníme s vysokou rezervou niekoľkých desatín percenta.
2. Inflácia po prijatí eura stúpne, keďže zmizne kurzový kanál a zhodnocovanie kurzu už nebude pozitívne vplývať na ceny obchodovateľných tovarov.

Marek Gábriš, ČSOB
1. Slovensko nebude mať problém splniť inflačné kritérium a pravdepodobne ho splníme s dostatočne veľkým "vankúšom". Otázky udržateľnosti inflácie budú prerokúvané aj na politickej úrovni ministrami financií eurozóny.
2. Po vstupe do eurozóny inflácia stúpne aj v dôsledku straty kurzového kanála aj pre dobiehanie cenovej hladiny a životnej úrovne eurozóny. Nemyslím si však, že by išlo o dramatickú zmenu, ktorá by negatívne ovplyvnila cenovú stabilitu eurozóny alebo slovenskú ekonomiku.

Eva Sárazová, Poštová banka
1. Slovensko by nemalo mať problém s plnením inflačného maastrichtského kritéria, i keď je pravdou, že na tlmenie inflačných tlakov má do veľkej miery vplyv práve silnejúca koruna.
2. Po vstupe do eurozóny už inflácia nebude viac udržiavaná cez menový kanál a tak nemožno vylúčiť mierny nárast inflácie po prijatí eura.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:05