StoryEditor

Menový expert: Euro by na nízkej úrovni malo zotrvať do konca tohto roka

09.09.2019, 00:00
Trh sa väčšinovo prikláňa k tomu variantu, že Európska centrálna banka zníži depozitnú úrokovú sadzbu hlbšie do záporu a v určitej miere obnoví kvantitatívne uvoľňovanie, tvrdí pre HN Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Czech Fund.

Svetová ekonomika zažíva pomerne turbulentné obdobie. Nemecko má namierené do technickej recesie, stiahnuť môže aj Európu. Čo to znamená pre euro, máme sa pripraviť na nové problémy? Očakávate jeho prepad?

Euro je momentálne voči doláru najslabšie za celé obdobie od mája 2017. Spomínané problémy eurozóny sú tak už v jeho kurze započítané. Trh väčšinovo žiadny ďalší citeľný pokles eura nečaká. Jednotná mena zostane na nízkej úrovni do konca tohto roka. Kurz by mal koncom roka predstavovať 1,12 dolára za euro.

HNtelevízia

Naopak, ktoré meny môžu z tohto vývoja najviac ťažiť?
Z nervozity na trhoch obvykle ťažia meny typu dolára, japonského jenu alebo švajčiarskeho franku. Práve tento vývoj teraz pozorujeme. Dolár bude silný aj naďalej. Pokiaľ teda americká centrálna banka neprekvapí a výrazne nezníži svoju základnú úrokovú sadzbu.


Ako na tento vývoj zareagujú stredoeurópske meny, ako napríklad česká koruna?
Pre koniec tohto roka trh českej mene veští kurz 22,9 koruny za dolár. Mala by sa teda oproti dnešku posilniť voči americkej mene zhruba o 50 halierov na dolár. Veľa však bude záležať na tom, ako centrálne banky už v nadchádzajúcich dvoch týždňoch naplnia alebo nenaplnia očakávania trhu – či už ide o americký Fed alebo Európsku centrálnu banku. Ak napríklad Fed zníži sadzby viac, než sa čaká, dolár sa oslabí. Naopak, keď Európska centrálna banka sklame a menové podmienky uvoľní menej, než trh čaká, euro sa môže posilniť.

Vo svete naplno eskaluje obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou. Čo to znamená pre súboj dolár versus jüan?
Obchodná vojna posilňuje dolár a oslabuje čínsku menu. Zvyšuje totiž neistotu medzi investormi, ktorí tak presúvajú svoje peniaze do bezpečných aktív práve typu dolára.

Zasahuje táto vojna aj ďalšie meny, ako napríklad euro? Čo pre eurozónu konflikt USA a Číny znamená?
Vojna má nepriaznivý vplyv predovšetkým na Nemecko, ktoré sa nachádza na hrane technickej recesie. A to aj z toho dôvodu, že sa zhoršujú vyhliadky jeho exportu do Číny. Keďže Nemecko je motorom ekonomiky eurozóny, vojna negatívne zasahuje euro ako také. Spoločná európska mena sa tak oslabuje. Pokles jeho kurzu voči doláru pritom umocňuje to, že americká mena sa považuje za bezpečné útočisko v čase neistoty.

Čo očakávate od Európskej centrálnej banky, znižovanie sadzieb alebo nové kvantitatívne uvoľňovanie? A čo tieto kroky prinesú menovému vývoju?
Trh sa väčšinovo prikláňa k tomu variantu, že Európska centrálna banka zníži depozitnú úrokovú sadzbu hlbšie do záporu a v určitej miere obnoví kvantitatívne uvoľňovanie. Jej šéf Mario Draghi však čelí nezvykle silnej opozícii. Šéfovia centrálnych bank Nemecka, Holandska, Estónska, a dokonca aj Francúzska sa v uplynulých dňoch vyjadrili v tom zmysle, že kvantitatívne uvoľňovanie by sa zatiaľ začínať nemalo. Ich pohľadu nahráva aj niekoľkonásobné fiasko premiéra Borisa Johnsona v britskom parlamente.

Prečo?
Pretože Johnsonov neúspech výrazne znižuje pravdepodobnosť tvrdého brexitu a vôbec brexitu v tomto roku. Práve to Draghimu berie argument pre spustenie kvantitatívneho uvoľňovania. Pokiaľ by tvrdý brexit vážne hrozil, presadenie kvantitatívneho uvoľňovania bude jednoduchšie.

Práve neistota okolo brexitu je dôvodom pádu britskej libry. Tá však nie je jediná. Ďalším problémom je bankrotujúca Argentína, ktorej peso sa prudko oslabilo. Môže peso skončiť ako venezuelský bolívar s rekordnou infláciou?
V Argentíne je možné všetko. Prepad pesa je určite výrazný proinflačný činiteľ. V tejto juhoamerickej krajine majú už teraz takzvanú cválajúcu infláciu, čo je medzistupeň medzi relatívne normálnou infláciou a hyperinfláciou. Pokiaľ sa argentínskym prezidentom stane Alberto Fernández, čo je pravdepodobné, trhy budú vyčkávať, akú hospodársku politiku nastolí. Fernández sa však v prípade volebného víťazstva ujme úradu až niekedy v decembri.

Čo sa stane medzitým?
Dovtedy bude panovať značná neistota. Krajine hrozí bankrot, ktorý sa však ešte dá odvrátiť úspešnými rokovaniami s Medzinárodným menovým fondom. Ak však tieto rokovania stroskotajú a Fernández po pravdepodobnom prevzatí úradu bude ladiť populistickú strunu, peso sa ďalej prepadne, inflácia vzrastie a krajina už tretíkrát v prebiehajúcom miléniu de facto zbankrotuje.

Ktoré meny budú podľa vás v nasledujúcich týždňoch víťazi a ktoré porazení?
Očakávam, že ešte nejaký čas by sa mohol, hoci mierne, posilňovať dolár. Naopak, euro bude pod miernym výpredajovým tlakom.

Mali by v tejto chvíli krajiny ako Bulharsko či Chorvátsko uvažovať o vstupe do eurozóny alebo radšej vyčkať, ako sa všetko vyvinie?
Eurozóna má stále svoje nedoriešené problémy. Mala by ich najskôr uspokojivo vyriešiť a až potom prípadne prijímať ďalšie krajiny.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 08:17