TASR
StoryEditor

Slovenské sklárstvo R-Glass Slovakia investuje do výroby 2,5 milióna eur

09.09.2019, 15:44
Autor:
TASRTASR
R-Glass Slovakia vyrába poháre aj pre aerolinku Qantas.

Zhruba 2,5 milióna eur plánuje v blízkej budúcnosti investovať do rozšírenia výroby a nákupu nových technológií spoločnosť R-Glass Slovakia prevádzkujúca od roku 2016 obnovenú skláreň v Katarínskej Hute v okrese Poltár.

Investícia by mala priniesť asi 30-percentné zvýšenie výroby a približne 20 nových pracovných miest.

"Potrebujeme najmä rozšíriť skladové priestory, dobudovať dekoračné kapacity a kúpiť vypaľovaciu pec a stroj na výrobu pohárov," povedal TASR obchodný manažér firmy Alexander Cetner.

Spoločnosť sa od začiatku podnikania zamerala na strojovú výrobu nápojového skla a za krátky čas si vybudovala úzke obchodné vzťahy so zahraničím.

Známa aj v zahraničí 

To bol dobrý predpoklad na pomerne vysoký nábeh výroby a následný predaj. Dnes má firma odberateľov vo Veľkej Británii, južnej Afrike, Kanade, Taliansku, Nemecku či Indii.

Jej poháre sú napríklad aj na palubách lietadiel jednej z najväčších leteckých spoločností Qantas.

Najnovšia investícia by však mala smerovať do produkcie výrobkov s vyššou pridanou hodnotou, ako je napríklad dekorované sklo.

Keďže sa skláreň nachádza v regióne s vyššou mierou nezamestnanosti, pričom už dnes zamestnáva asi 160 ľudí, chce požiadať vládu SR o investičnú pomoc. Podľa výkonného riaditeľa Jána Riečicu sa o tom, na čo presne bude stimul zameraný, ešte rozhoduje.

Pohár Zlatá Zuzana

Riečica bol pred rokmi jeden zo zakladateľov firmy. Ako dnes hovorí, najväčším problémom v začiatkoch boli ľudia. Nešlo len o to nájsť šikovných sklárov, ale vybudovať si so zamestnancami aj vzájomnú dôveru.

"Snažili sme sa s nimi hovoriť, stimulovať ich a odbremeniť od vlastných problémov," pripomína.

Spoločnosť od roku 2016 investovala v sklárni, ktorá bola kedysi preslávená výrobou tzv. pohárov s guľkou - Zlatej Zuzany, približne 7 miliónov eur.

Pýši sa najmä moderným taviacim agregátom využívajúcim na horenie iba plyn a kyslík, vytvárajúcim iba malé množstvo emisií. "Je to najlepšia možná technológia na tavenie sklárskej suroviny na trhu," zdôrazňuje riaditeľ.

01 - Modified: 2022-04-11 12:50:31 - Feat.: - Title: Tvorba dvojice Dechem: Bandasky, ktoré strážia kvety aj svietia 02 - Modified: 2020-05-04 12:33:59 - Feat.: - Title: Vo veku 88 rokov zomrel Jaroslav Taraba, jeden zo zakladateľov slovenského sklárskeho dizajnu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:35