StoryEditor

Kto skontroluje ťažbu dreva?

10.07.2007, 00:00
S novelou zákona o lesoch sú nespokojní nielen súkromní vlastníci lesov, ale aj niektorí lesníci a ekológovia. Nejde pritom o zákaz jazdy na bicykloch po lesných chodníkoch, ale o hospodárenie na lesných pozemkoch.

Rezort pôdohospodárstva však novelu obhajuje. "Zákon umožňuje zvyšovať nekontrolovanú ťažbu dreva. Veľkým problémom je takzvaná náhodná ťažba," upozorňuje lesník - ekológ Róbert Oružinský. Náhodná ťažba slúži na odstránenie kalamitného dreva a stromov, čím sa predchádza šíreniu škodcov. "Novela nevytvára podmienky na nekontrolovanú ťažbu dreva," oponuje Pavel Toma z ministerstva pôdohospodárstva. Ťažbu určujú viacročné lesné hospodárske plány.
Bez reálnej opory?
Hospodárske plány schvaľuje príslušný krajský lesný úrad a vyjadruje sa k nim aj štátna ochrana prírody, pripomína Toma. Novela stanovuje povinnosť zisťovať vývoj škodcov a pri ich premnožení bezodkladne informovať štátnu správu lesného hospodárstva a kontrolu ochrany lesa. Teda hovoriť, že "novela zákona umožňuje nekontrolovateľnú ťažbu, nemá žiadnu reálnu oporu," tvrdí Toma.
Náhodná ťažba sa podľa Oružinského dá zneužiť tým, že sa použije nielen na choré, ale aj zdravé stromy. Tým sa dá "bez problémov prekračovať plánovaná ťažba, čo je porovnateľné s vykrádaním lesov". Zákon totiž hovorí, že z lesa treba najskôr odstrániť choré a poškodené stromy, "ktoré môžu byť zdrojom" škodcov. Slovo môže sa však dá aplikovať subjektívne. To znamená, že takmer každý strom môžeme označiť za rizikový, a teda ho vyťať.
Podstatné drobnosti
Novela zákona stanovuje v paragrafe 23 ohlasovaciu povinnosť pre náhodnú ťažbu len vtedy, ak odhadnutý objem dreva "jednorazovo" presiahne 20 percent zásoby lesného dielca. Alebo, ak "je náhodná ťažba na súvislej ploche" s výmerou viac ako pol hektára. Práve tieto časti považujú ekológovia za "veľmi problematické". Lebo ak objem dreva náhodnej ťažby nedosiahne uvedené množstvo či plochu, tak ťažbu netreba hlásiť. "Bude sa môcť robiť bez vedomia lesného úradu a ostane takmer bez kontroly," dodal Oružinský.
Ťažba sa prekračuje
Celkové množstvo dreva predpísané na ťažbu hospodárskym plánom pre ucelené časti lesov nemožno podľa zákona prekročiť - pripomína Toma. "Nie je to celkom tak, lebo paragraf 23 hovorí aj to, že odborný lesný hospodár môže povoliť aj ďalšiu náhodnú ťažbu," spresňuje Oružinský. Drevo z náhodnej ťažby sa započítava do predpísaného objemu určeného lesným hospodárskym plánom. Neraz sa tak prekračujú pôvodné plány. Náhodná predstavuje u nás až polovicu celkovej ťažby. Pre veterné kalamity či výskyt škodcov sa navyše nedá dopredu určiť.

Nie novelu, ale nový zákon
Súkromní vlastníci lesov tvrdia, že Slovensko potrebuje celkom nový lesný zákon, nie iba novelu. Hoci aj tá je podľa nich lepšia ako pôvodný zákon z roku 2005. Spochybňujú tiež význam lesných hospodárskych plánov, ktoré nikde v Európe nemajú. Vláda však podľa schváleného Národného lesníckeho programu ich prípravu nezruší.
Lesné zákony iných štátov nechávajú hospodárenie v lesoch viac na kreatívnosť vlastníkov, čo sa o našom nedá povedať. "Chcel by som rozhodovať sám. Nepotrebujem na to odborného lesného hospodára," hovorí predseda gemerského združenia vlastníkov neštátnych lesov Jozef Vlčák. Súkromní vlastníci chcú mať väčšie slovo pri určovaní drevinového zloženia svojich lesov. Očakávajú tiež, že štát im v plnej miere nahradí straty spôsobené obmedzením hospodárenia v lesoch na chránených územiach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:15