TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Cigarety sú uzavretá téma, zdražovať sa nebudú, vyhlásil Danko po Koaličnej rade

13.09.2019, 13:51
Autor:
mahomahoTASRTASR
Andrej Danko zvolal Koaličnú radu po tom, ako vláda schválila návrh na zvýšenie dane z tabaku.

Téma zvyšovania dane z tabaku je pre predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka uzavretá. Uviedol to po piatkovej Koaličnej rade s tým, že cigarety sa zdražovať nebudú.

Danko zvolal Koaličnú radu po tlačovej konferencii ministra financií Ladislava Kamenického, ktorý oznámil schválenie návrhu na zvýšenie spotrebnej dane na tabak a tabakové výrobky. 

Danko hovoril o porušení koaličnej zmluvy

"Verím, že takú tlačovku už nikdy neurobí," vyhlásil šéf národniarov na adresu Kamenického.

Danko uviedol, že návrh z dielne ministerstva financií nebol prerokovaný na Koaličnej rade. Podľa predsedu parlamentu návrh zaťažuje peňaženky ľudí. 

„Žiadne zdražovanie cigariet nebude, návrh nepodporíme,“ povedal ostro Danko v stredu na margo zdražovania. Dodal, že podobný krok je porušením koaličnej zmluvy.

Zvýšenie v priemere o 40 centov

Novela podľa ministerstva počítala so zvýšením spotrebnej dane na cigarety zo súčasných 64,10 eur na tisíc kusov (ks) na úroveň 74,60 eur/1000 ks.

V praxi by to mohlo znamenať zvýšenie ceny škatuľky najpredávanejších cigariet v priemere o približne 40 centov.

Teda zatiaľ čo dnes je priemerná cena takejto škatuľky približne 3,40 eur, od februára budúceho roka by sa podľa návrhu mala zvýšiť v priemere asi na 3,80 eur, čo by bola stále druhá najnižšia cena v porovnaní s okolitými krajinami. 

Ministerstvo upozornilo, že zvyšovanie cien cigariet je plánované vo všetkých krajinách V4 a väčšina z našich susedov plánuje zvýšenie cien aj pre bezdymové tabakové výrobky.

SNS pripraví opatrenia v súvislosti s deficitom

Danko v piatok na tlačovej konferencii skonštatoval, že sa z pohľadu rozpočtu treba skôr pozrieť na to, kde sú rezervy v správaní štátu. Avizoval v tomto smere prípravu opatrení. SNS sa podľa neho bude snažiť napríklad o nastavenie plošného odmeňovania v štátnej správe.

"My sme si hlavne vyjasňovali pozície. Aj Bélovi Bugárovi (Most-Híd) som vysvetľoval, že je veľký rozdiel deficit štátneho rozpočtu a celkové štátne zadlženie," opísal proces Koaličnej rady Danko.

Slovensko podľa neho dlhé roky neinvestovalo do infraštruktúry tak, aby bola zachovaná aj prirodzená obnova investície. "Nikdy Slovensko nedostavia diaľnice ani nemocnice, keď sa peniaze nepožičajú," zdôraznil.

Vzhľadom na deficit si podľa jeho slov jasne povedali, že pripravia aj iné opatrenia, ktorými budú apelovať na ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD).

Danko upozornil na to, že Slovensko má veľmi slabý výber dane z pridanej hodnoty (DPH) v porovnaní s okolitými štátmi a snažiť sa budú aj o nastavenie plošného odmeňovania v štátnej správe.

"Nemáme hierarchiu a stabilizovaný systém odmeňovania v štáte. Spôsobí to rôzne disharmónie, čo úrad, to iné odmeňovanie," podotkol.

Danko očakáva úpravu opatrení od Bugára

Zdôraznil, že SNS pri jednotlivých zákonoch išla cestou korekcií. Priblížil, že napríklad DPH na printové médiá sa má znížiť denníkom, a nie týždenníkom.

"Za SNS, my sme sa dohodli na nejakom dosahu na štátny rozpočet, ktorý je úplne ešte menší ako opatrenie Bélu Bugára. Béla Bugár si takisto musí urobiť korekciu svojho opatrenia," poznamenal.

Očakáva, že Bugár upraví opatrenia tak, aby súčtami neprevyšovali opatrenia SNS.

Most-Híd navrhuje novelu zákona o dani z príjmov, ktorá rieši zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.

01 - Modified: 2019-09-11 13:39:55 - Feat.: 0 - Title: "Žiadne zdražovanie cigariet nebude," vyhlásil Danko. Šéf SNS hovorí o vážnom porušení koaličnej zmluvy 02 - Modified: 2019-09-12 12:54:17 - Feat.: 0 - Title: Danko vysvetľoval konflikt so Smerom kvôli dani z tabaku: Zavolal som Ficovi, že to nemyslia vážne 03 - Modified: 2019-09-12 22:07:59 - Feat.: 0 - Title: Dankov hnev: úprimné gesto alebo predvolebný ťah 04 - Modified: 2019-09-11 10:59:47 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila zvýšenie dane z tabaku. Do rozpočtu to prinesie viac ako sto miliónov eur, vyhlásil Kamenický
01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 05 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:29