TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Poriadky na ÚVO: Uzavreli takmer sto dlhodobo neriešených prípadov. O prácu prišili viacerí riaditelia

16.09.2019, 14:01
Autor:
TASRTASR
Predseda úradu ešte v novembri minulého roka informoval, že v niekoľkých desiatkach konaní bola zistená nečinnosť ÚVO.

Dlhodobo neriešených prípadov na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) bolo objavených celkovo 101. Z toho sa za desať mesiacov ukončilo 97. Za konania, v ktorých úrad konštatoval porušenie zákona, uložil pokutu vo výške 813 450 eur. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

"Zo 101 prípadov, ktoré úrad nemal ukončené, sme v priebehu desiatich mesiacov boli schopní ukončiť celkovo 97 konaní. Za konania, v ktorých úrad konštatoval porušenie zákona, uložil pokutu vo výške 813.450 eur. V prípade, že by tieto prípady boli vyriešené v zákonných lehotách, bola by táto suma o 1 830 522 eur vyššia," spresnil Hlivák.

Na úrade prebehol audit

Zároveň dodal, že riaditelia odborov, ktorí mali na starosti tieto prípady, už na úrade nepracujú. "A ostatné je vecou orgánov činných v trestnom konaní," zdôraznil.

Predseda úradu ešte v novembri minulého roka informoval, že v niekoľkých desiatkach konaní bola zistená nečinnosť ÚVO. Zároveň sa v tejto súvislosti obrátil aj na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Nariadil tiež kontrolu stavu všetkých konaní.

Výsledkom auditu bolo podľa Hliváka 50 začatých, ale neukončených správnych konaní vo veci uloženia pokuty, päť nevybavených podnetov na začatie správneho konania, dvanásť neukončených prípadov vrátených úradu zo súdu a jedenásť prípadov, v ktorých išlo o neukončené kontroly.

V troch prípadoch išlo o situáciu, kde boli vydané protokoly o výsledku kontroly konštatujúce porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré však neboli postúpené na odbor legislatívno-právny za účelom začatia správneho konania. Ich výsledkom mohlo byť uloženie pokuty. V 13 prípadoch išlo o podnety na posúdenie dôvodnosti začatia výkonu kontroly postúpené úradu z vtedajšieho odboru konania o námietkach alebo od tretích subjektov.

Dôsledky vo výške milióna

Hlivák priblížil sedem konaní, ktoré boli k dnešnému dňu riadne ukončené. Upozornil však, že pri dvoch z nich týkajúcich sa výkonu kontroly už došlo k uplynutiu objektívnej trojročnej lehoty na začatie správneho konania. Aj napriek porušeniam zákona tak úrad nebude môcť uložiť sankcie.

Z 50 začatých správnych konaní, ktoré úrad evidoval ako neukončené, došlo k riadnemu ukončeniu v 48 prípadoch. ÚVO ich ukončil v lehote desať mesiacov od zistenia, že sa v nich dlhodobo nekonalo. Hlivák zároveň poznamenal, že následky dlhodobej nečinnosti možno kvantifikovať v sume viac ako 1 milión eur.

Pri piatich podnetoch na začatie správneho konania už v čase ich nájdenia nebolo možné pre uplynutie trojročnej objektívnej prekluzívnej doby začať správne konanie. Hlivák však podotkol, že v týchto prípadoch neboli vykonávané kontroly, ktorých výsledkom by bol protokol konštatujúci porušenie zákona.

Úrad súčasne evidoval dvanásť prípadov, v ktorých súd rozhodol o zrušení rozhodnutí vydaných ÚVO a vrátil ich na ďalšie konanie. Riadne ukončených bolo jedenásť prípadov a v jednom je potrebné počkať na rozhodnutie súdu v súvisiacom konaní.

Ďalšia skupina prípadov sa týkala jedenástich neukončených konaní o výkone kontroly. Vo väčšine išlo o podnet na výkon komplexnej kontroly. K dnešnému dňu úrad eviduje ako neukončené len jedno konanie.

Poradná komisia Hliváka tiež informovala o troch prípadoch, v ktorých síce boli vydané protokoly konštatujúce porušenia zákona o verejnom obstarávaní, avšak nedošlo k ich odstúpeniu na legislatívno-právny odbor. Ten tak nemohol začať správne konanie vo veci uloženia pokuty. Vo všetkých prípadoch už došlo k uplynutiu lehoty, úrad tak nemohol uložiť pokutu.

V trinástich podnetoch na posúdenie dôvodnosti začatia výkonu kontroly postúpené úradu z vtedajšieho odboru konania o námietkach alebo od tretích subjektov došlo vo všetkých prípadoch k ich riadnemu ukončeniu.

01 - Modified: 2024-01-11 16:42:03 - Feat.: - Title: Diaľnica do Košíc, na Kysuce či Valaliky. Ráž chce zrýchliť stovku projektov, hrozí spolitizovanie úradov 02 - Modified: 2023-12-13 19:09:10 - Feat.: - Title: Slováci najviac dôverujú Najvyššiemu kontrolnému úradu, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2023-12-04 10:30:30 - Feat.: - Title: Slovenský vodohospodársky podnik chce vybudovať stavidlo na odvodňovacom kanáli Malá Krčava 04 - Modified: 2023-11-07 06:35:47 - Feat.: - Title: Minister vnútra so zmenami a s odvolávaním ešte neskončil. Na rade má byť úrad, ktorý chráni čurillovcov 05 - Modified: 2023-10-24 11:56:48 - Feat.: - Title: Za vodu budú niektorí platiť menej. ÚRSO znížil ceny pre štyri vodárenské spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:06