StoryEditor

Slovenský priemysel je v úzkych. Spomaľujú aj Sotákove železiarne

16.09.2019, 18:00
Slabší rast, obchodná vojna či lacný import dobiehajú na Slovensku jeden segment za druhým. Najnovšie pre pokles objednávok skracujú pracovný týždeň Železiarne Podbrezová.

Priemyselná produkcia slovenských firiem v júli vzrástla o 2,8 percenta, no zdá sa, že dobré časy pre priemysel sa skončili. Svedčí o tom pokles objednávok, a tým aj budúcich tržieb. Podľa čísel Štatistického úradu v júli spadli o šesť percent.

A príklady pretavenia štatistík do tvrdej biznisovej reality prinášajú postupne jedna spoločnosť za druhou.

Počet zamestnancov redukujú automobilky aj ich dodávatelia a o tom, že segment zaoberajúci sa spracovaním kovov zažíva ťažké obdobie, nás presvedčila už v júli košická spoločnosť U. S. Steel, ktorá ohlásila zámer prepúšťať i obmedziť svoje výrobné kapacity.

Všetkých trápia zhodné problémy. Ochladenie z Nemecka, obchodná vojna a spracovateľov kovov aj lacný import z tretích krajín, predovšetkým z Číny.

Ten už dobehol na Slovensku v posledných dvoch mesiacoch aj Železiarne Podbrezová, ktoré zápasia s nedostatkom objednávok a podnik sa preto rozhodol prejsť zo sedemdňového pracovného týždňa na päťdňový.

Podbrezová reaguje
V priebehu prvého polroka sme zaznamenali náznaky, že na európskych a svetových trhoch môže dôjsť k recesii v oblasti priemyslu,“ uviedol vo firemných novinách predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

Podľa neho môže byť podnik s výsledkami za prvý polrok spokojný. Situácia sa však obracia a na výrobe sa začína prejavovať neutíchajúca vlna čínskej produkcie spôsobená obchodnou vojnou medzi Washingtonom a Pekingom.

Čína produkuje takmer miliardu ton surovej ocele ročne, čo je polovica svetovej produkcie. Na porovnanie, krajiny Únie produkujú ročne 168 miliónov ton,“ tvrdí analytička Finlord Eva Mahdalová.

Peking navyše neprestal podporovať priemysel vytváraním podmienok na nízke vstupy s nízkymi cenami energií, čo výrazne deformuje trh a vytvára značnú konkurenčnú nevýhodu pre európskych výrobcov limitovaných vyššími nákladmi na výrobu od energií, ceny práce až po emisné povolenky.

Dobré roky strieda ochladenie
Železiarňam z Podbrezovej sa v posledných rokoch darilo. Podnik dokázal zvýšiť tržby z roku 2016 o 56,5 percenta na minuloročných 302 miliónov eur. Zisk spoločnosti zaznamenal rovnako prudký rast.

Konkrétne medzi rokmi 2017 a 2018 rástol o 229 percent na 13,3 milióna eur. Podľa analytikov je pozitívnym faktorom aj hrubá marža podniku, ktorá je na úrovni 32,4 percenta. Len na porovnanie, U. S. Steel Corporation má hrubú maržu na úrovni 12 percent.

Marže podniku nezaostávajú ani v oblasti ziskov. „Zisková marža sa medziročne zvýšila o 2,9 percenta na 4,6 percenta. Návratnosť aktív z predošlých 1,5 percenta na 4,6 percenta a návratnosť vlastného kapitálu sa zvýšila o 4,4 percenta na 6,4 percenta,“ konštatuje analytik Capital Markets Erik Kašuba.

Šéf železiarní však naznačil, že dobré časy sa cez leto skončili. „Museli sme v týchto dvoch mesiacoch siahnuť na rezervy, ktoré sme v minulosti tvorili na záver roka,“ skonštatoval Soták.

Kondíciu podniku však podľa šéfa železiarní nenahlodáva len lacná čínska produkcia. Problémom majú byť totiž aj slovenské špecifiká, ktoré na iných trhoch nepoznajú. Jedným z faktorov je neprimerane vysoká cena energií a Soták, ktorý je aj na čele Klubu 500, dlhodobo kritizuje aj neustále zvyšovanie minimálnej mzdy.

Tŕňom v oku zostávajú aj stimuly pre zahraničných investorov. „Za posledných šesť rokov sme investovali približne 75 miliónov eur a najbližších päť rokov chceme investovať do technológie ďalších 65 miliónov,“ uzatvára Soták, podľa ktorého však Horehronci nemajú rovnaké podmienky ako zahraniční investori. ​

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry 05 - Modified: 2024-03-30 12:16:54 - Feat.: - Title: KVÍZ: Zahanbení zostanú aj niektorí experti. Dokážete spoznať autá len podľa dizajnu?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:34