StoryEditor

Finančný výbor nerokoval. Koalíciu nezaujíma, že sme pred rozvratom verejných financií, tvrdí Matovič

25.09.2019, 12:25
Autor:
TASRTASR
Zvolanie výboru iniciovali opoziční poslanci, ktorí sa chceli dozvedieť viac o plánoch hospodárenia, ktoré pripravuje rezort financií.

Parlamentný finančný výbor sa v stredu plánom opatrení na dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia Slovenska v tomto roku nezaoberal.

Výbor mimoriadne nezasadal, poslanci neschválili program. Podľa slov opozície rokovanie výboru zablokovali koaliční poslanci.

Kamenický je na služobnej ceste 

Zvolanie výboru iniciovali opoziční poslanci, ktorí sa chceli dozvedieť viac o plánoch hospodárenia, ktoré pripravuje rezort financií.

"Koaličných poslancov absolútne nezaujíma, že stojíme pred rozvratom verejných financií. Vládna koalícia na začiatku roka sľúbila, že deficit štátneho rozpočtu bude jedno euro. Dnes už hovoria realistické odhady, že ku koncu roka to bude 1,5 miliardy eur," skonštatoval líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Je presvedčený, že vládni poslanci výboru využili to, že majú väčšinu a neodhlasovali program.

Minister financií Ladislav Kamenický sa na rokovaní výboru nezúčastnil z dôvodu plánovanej služobnej cesty v Haagu, kde rokuje s holandským ministrom financií Wopke Hoekstrom. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová.

Je to neprípustná situácia, tvrdí opozícia

Opozícia je presvedčená, že poslanci majú právo vedieť, akým spôsobom chce rezort financií dosiahnuť vyrovnané hospodárenie.

"Koalícia nepripustila rozpravu o rozpočte, ktorý sa vyvíja krízovým smerom oproti pôvodným tvrdeniam. Je tu veľmi závažná situácia a v takejto situácii koalícia nepripustí rokovanie a vysvetľovanie toho, prečo sa tak udialo a akým spôsobom sa to dá napraviť," myslí si aj poslanec SaS Jozef Rajtár. Podľa neho by štát mal viac šetriť.

"Namiesto toho, aby sa prebytky dosahovali, tak je naplánovaný katastrofálny deficit. Je to neprípustná situácia. Je zvláštne, že minister financií sa bojí predstúpiť pred poslancov výboru, aby sa zodpovedal za situáciu," vyhlásil Rajtár.

Minister vyzval na šetrenie

Opoziční poslanci preto plánujú iniciovať zvolanie ďalšieho mimoriadneho výboru. "Budeme iniciovať druhý výbor, lebo toto je závažná téma týkajúca sa chodu celého štátu. Minister má vysvetliť, kde a ako chce vykryť deficit," podotkol Rajtár.

Minister financií Ladislav Kamenický už dávnejšie vyzval ministrov, aby prišli s návrhmi na šetrenie vo svojich rezortoch.

"Ministerstvo viackrát uviedlo klamlivé údaje vo svojom rozpočte, čím si umelo zvýšilo príjmy, pričom sa ukazuje, že tento rok nebudú a tým pádom prepad je vysoký," tvrdí poslanec OĽaNO Eduard Heger.

Problém vidí aj v prepade výberu dane z pridanej hodnoty. "Vláda na sebe absolútne nešetrí, vôbec v tom nie je započítaný sociálny balíček," dodal Heger.

01 - Modified: 2019-09-12 12:08:36 - Feat.: 0 - Title: Opozícia chce zvolať mimoriadny výbor. Dôvodom je rozpočet 02 - Modified: 2019-09-23 10:17:57 - Feat.: 0 - Title: Kamenický reaguje na daň z tabaku: Zdá sa mi absurdné hovoriť o nejakých sociálnych vplyvoch 03 - Modified: 2019-09-19 14:14:57 - Feat.: 0 - Title: Kamenický: Vyrovnaný rozpočet nebude, prognóza výrazne zhoršila výhľad slovenskej ekonomiky
01 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 02 - Modified: 2024-04-08 13:31:59 - Feat.: - Title: Fico chce veľké škrty zamestnancov na ministerstvách, hovorí o 30-percentnom reze. Nereálne, odkazuje odborník 03 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 04 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Rezort financií avizuje zmeny pri pomoci s drahými hypotékami. Odstráni podmienku, ktorá mnohých hnevala 05 - Modified: 2024-03-20 14:59:52 - Feat.: - Title: Chceme vyslať trhom jasný signál, že pracujeme na konsolidácii. Záujem o dlhopisy je dobrý, vraví Kamenický
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:59