StoryEditor

Investičné stimuly -- aj áno, aj nie

12.10.2007, 00:00

Odporcovia investičných stimulov argumentujú, že v čase, keď ekonomika rastie takmer dvojciferným tempom, nezamestnanosť klesá na rekordne nízke úrovne a životná úroveň obyvateľov sa zvyšuje, takáto podpora veľkých firiem nie je namieste. Investičné stimuly podľa nich prinášajú nerovnosť podmienok v podnikaní. Stimuly by sa postupne mali obmedzovať iba na tých invetorov, ktorá vytvárajú pracovné mieta v najmenej rozvinutých regiónoch. Zmysluplnejšou cestou by malo byť ďalšie skvalitňovanie podnikateľského prostredia.
Za pozitívum takejto podpory veľkých investorov sa považuje skutočnosť, že pritiahne ďalší kapitál v podobe dodávateľských, aj menších firiem. Pre ne je totiž fakt, že sa na danom mieste usadil, zárukou bezpečnosti ich investície.
Niektorí ekonómovia však upozorňujú, že vláda často vie iba málo o kvalite podnikateľských zámerov či o ich výslednom vplyve. Okrem toho prideľuje nie vlastné, ale peniaze daňových poplatníkov, a preto inak vníma riziko.
Čo však v situácii, keď aj okolité krajiny stimuly investorom ponúkajú? Opäť sa dostávame k samotnej podstate: podnikateľskému prostrediu a jeho kvalite. Oblasť daní, odvodov, administratívy...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:50