Dostavba Mochoviec. Vyvážený energetický mix a zvyšovanie bezpečnosti dodávok energie sú cieľmi v oblasti energetiky. Podpora bude smerovať do zelených zdrojov, ale aj jadra. Vláda vytvorí podmienky pre dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Analyzuje aj možnosti nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice. 13 percent spotreby elektriny na Slovensku pokryje dostavba každého z dvojice dokončovaných reaktorov.Archív HN
StoryEditor

Slovensko smeruje na pozíciu svetového lídra. Bohunice budú vyrábať o 20 rokov dlhšie

03.10.2019, 18:30
Prvú slovenskú nukleárnu elektráreň modernizujú. Smerujeme tak na pozíciu svetového lídra vo výrobe energie z jadra.

Elektrina z jadra je neoddeliteľnou súčasťou slovenského energetického mixu. S takmer 55-percentným podielom na vygenerovanej energii sme totiž už dnes na druhom mieste vo svete.

Viac má iba Francúzsko, ktoré však chce podiel jadra do roku 2035 znížiť na 50 percent. Slovensko, naopak, smeruje vyššie.

Podľa prognóz rezortu hospodárstva sa totiž naša výroba elektriny do piatich rokov zvýši z 29 na 36 terawatthodín ročne.

Aby sme popritom zvládali plniť klimatické ciele, hlavným „ťahúňom“ budú naše atómky. Nie však iba dva nové bloky Mochoviec, z ktorých každý obohatí produkciu zhruba o 13 percent. Zaúraduje aj „matka jadra“ – elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Práve bloky jej V2-ky totiž Slovenské elektrárne omladzujú.

Vďaka modernizácii tak majú pracovať o 20 rokov dlhšie, ako sa plánovalo pôvodne – až do roku 2045. A potom ich má nahradiť ďalšia, úplne nová elektráreň.

edzinárodná energetická agentúra však zároveň upozorňuje, že v prípade predĺženia životnosti Bohuníc a spustenia nových blokov Mochoviec bude potrebné zabezpečiť zásadné vylepšenia aj na kapacite slovenskej prenosovej sústavy.

Predlžovanie prevádzky je však komplikovaný proces, ktorý trvá niekoľko rokov. Vyžaduje rozsiahle analýzy a opravy. V hodnotení bezpečnosti zverejnenom v lete Úrad jadrového dozoru identifikoval pre Bohunice V2 dokopy 86 nápravných opatrení. Tie musí prevádzkovateľ „vybaviť“ do roku 2025, ak chcú elektráreň využívať dlhšie.

K schvaľovaniu predĺženia prevádzky jadrových elektrární okrem Slovenska pristupujú aj iné štáty. Týka sa to najmä tretieho bloku jadrovej elektrárne Pakš v Maďarsku, v Česku sa zas rieši predĺženie prevádzky druhého bloku v Dukovanoch.

O predĺžení životnosti niektorých svojich reaktorov uvažuje aj Francúzsko. Švajčiarsko tiež zvažuje posunutie svojho odchodu z jadra na rok 2030,“ doplnil Ján Pišta z poradenskej spoločnosti v energetike JPX.

01 - Modified: 2018-06-29 12:50:16 - Feat.: - Title: Čo bude s Jaslovskými Bohunicami?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:18