StoryEditor

Pozornosť finančných riaditeľov pri spomaľujúcej sa ekonomike smeruje k inováciám aj umeniu

08.10.2019, 08:00
Autor:
redred
Slovenská asociácia podnikových finančníkov, prináša do Bratislavy vernisáž Aleša Krejču. Predajná výstava potrvá do 18. októbra.

Slovenská asociácia podnikových finančníkov, ktorá združuje finančných riaditeľov významných podnikov a odborníkov v oblasti financií, prináša do Bratislavy vernisáž Aleša Krejču, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov fantazijného realizmu v stredoeurópskom výtvarnom umení, pod názvom Chimaeramonstrosa.

Predajnú výstavu, ktorú v pondelok slávnostne otvorili v Savoy Gallery v hoteli Carlton, potrvá do 18. októbra 2019 bude a je súčasťou konferencie Finančné riadenie podnikov.

Konferencia, na ktorej sa zúčastní viceguvernér NBS Ľudovít Ódor a viac ako stovka finančníkov zo Slovenska, napíše tento rok už 17. ročník a dernisáž výstavy bude spojená so slávnostným odovzdávaním ocenenia za mimoriadny prínos v oblasti podnikových financií v roku 2019.

Slovenská ekonomika zažíva spomaľovanie ekonomického rastu, ktoré bude pretrvávať aj v nasledujúcom období. Podnikatelia a firmy sa musia prispôsobiť a zamerať sa najmä na inovácie.

Slovensko je na európskom chvoste v podpore výskumu a vývoja, ktoré sú podmienkou pre udržateľnosť ekonomického rastu. Ak sa chcú firmy udržať v konkurenčnom prostredí, musia zavádzať inovatívne riešenia z oblasti technológií, služieb, analytických nástrojov.

Na to je potrebné firmy stimulovať najmä využívaním vlastných zdrojov, a to tak na strane legislatívnych opatrení vlády, ako i na strane vnútorných opatrení firiem.

Ako zdôraznil Andrej Révay, prezident Slovenskej asociácie finančníkov: „Ekonomické spomalenie rastu je nielen o podnikoch, ale aj o ľuďoch. Firmy sa s tým dokážu vyrovnať najmä zefektívnením procesov a inováciami. Ľudia zase môžu svoje financie investovať aj alternatívne s cieľom bezpečnejšie udržať ich hodnotu. Práve umenie a umelecké diela patria z dlhodobého hľadiska k rastúcim investičným príležitostiam.“

Záujem o alternatívne investície a investície do umenia celosvetovo stúpa. Výnosy sú rôzne a môžu sa pohybovať v dvojciferných číslach. Práve umenie sa umiestňuje na popredných priečkach výnosnosti.

Z dlhodobého hľadiska sú to najmä whisky a veterány, kde ceny za posledných 10 rokov rástli o stovky percent. Nadštandardné výnosy sa dali dlhodobo dosiahnuť aj v oblasti zberateľských mincí a vína. Horšie sú na tom napríklad zberatelia starožitného nábytku, kde došlo k poklesu cien.

Rebríček alternatívnych investícií k 31.12.2018:

Poradie

Aktívum

1 rok

10 rokov

1.

Whisky

40%

582%

2.

Mince

12%

193%

3-4.

Víno

9%

147%

3-4.

Umenie

9%

182%

5.

Hodinky

5%

73%

6.

Veterány

2%

258%

7.

Antický nábytok

1%

-32%

8.

Diamanty

0%

122%

9.

Známky

0%

189%

10.

Šperky

-5%

112%

Celkovo

Zberateľské aktíva

9%

161%

*Zdroj: Knight Frank LuxuryInvestment Index

Rastúci záujem práve o investície do umeleckých diel vnímame aj na Slovensku. UniCredit od roku 2007, v rámci svojej služby ArtBanking zaoberajúcej sa poradenstvom pri investíciách do umeleckých diel, pravidelne predstavuje slovenským investorom tvorbu zaujímavých umelcov.

„Pomáhame klientom pri investovaní do umenia obrazne otvoriť oči a rozhodnúť sa, aké dielo by mohli zaradiť do svojej zbierky. Radíme, ako investovať a kde objavovať nových autorov alebo kam zájsť na výstavu,“ povedal Roman Hajduk, riaditeľ pre privátnu klientelu UniCredit Bank.

Konferencia Finančné riadenie podnikov sa koná 16. októbra v hoteli Radisson Blu Carlton. Registrovať sa môžete tu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:22