Ak si dnes podnikateľ uplatní nárok na vratku DPH a príde mu kontrola, prostriedky mu zadrží. Časť z odpočtu však môže podnikateľ dostať späť aj počas trvania kontroly. Po novom však štát navrhuje vyplácať náhradu za toto zdržiavanie. A to vtedy, ak kontrola trvala viac ako pol roka od posledného dňa lehoty na vrátenie odpočtu. Podnikateľ má nárok na 1,5-percentný úrok zo sumy vyrátaného odpočtu za každý deň od uplynutia polročnej lehoty.TASR/AP
StoryEditor

Dodávatelia musia odviesť štátu DPH aj keď odberateľ faktúru neuhradil

21.10.2019, 14:40
Autor:
TASRTASR
Na rozdiel od väčšiny štátov EÚ na Slovensku neexistuje právna úprava, ktorá by umožňovala odvedenú daň vyžiadať späť.

Podľa viacerých prieskumov je platobná disciplína slovenských firiem a zákazníkov jedna z najhorších v rámci EÚ. Dodávatelia sú však povinní odviesť štátu daň z pridanej hodnoty (DPH) z dodávky tovaru alebo služby bez ohľadu na to, či a kedy odberateľ faktúru uhradí.

Upozorňuje na to poradenská spoločnosť LeitnerLeitner, podľa ktorej pravidlá pre vrátenie DPH pri neuhradených faktúrach sú stále nejasné.

Daňový poradca spoločnosti Martin Jakubec upozorňuje, že problém s úhradou faktúr ovplyvňuje fungovanie podnikateľského prostredia a finančné toky medzi firmami. "Samotná DPH z neuhradených faktúr predstavuje pre spoločnosť čistú stratu," hovorí Jakubec.

Na rozdiel od väčšiny štátov EÚ na Slovensku podľa spoločnosti neexistuje právna úprava, ktorá by umožňovala odvedenú daň si vyžiadať späť. To automaticky neznamená, že podnikateľ nemá nárok na vrátenie DPH z nezaplatených faktúr.

Daňoví poradcovia vysvetľujú, že DPH je daň, ktorá má byť pre podnikateľa neutrálna. Daňový úrad preto nemôže od podnikateľa vybrať sumu DPH vyššiu než je suma, ktorá bola podnikateľovi skutočne zaplatená.

"Smernica Európskej únie o DPH stanovuje, že DPH sa má odviesť zo 'skutočne prijatej protihodnoty'. V prípadoch, keď daň bola štátu odvedená, ale napokon neprišlo k úhrade faktúry za dodanie tovaru, musí existovať možnosť opravy a vrátenia samotnej DPH," tvrdí Jakubec.

​Slovenská legislatíva tak podľa LeitnerLeitner nie je v súlade s právom EÚ, keďže neumožňuje opravu základu dane z dôvodu nezaplatených faktúr a ani neobsahuje žiadne špeciálne pravidlá. Na druhej strane však existujú viaceré rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktoré hovoria, že štát musí umožniť vrátenie DPH, ktorú odberateľ neuhradil.

"Dodávateľ má právo požiadať o vrátenie DPH z dôvodu neuhradených faktúr, aj keď slovenská legislatíva postup neupravuje. Firma však musí dostatočne preukázať, že dlžná suma je od odberateľa nevymožiteľná," tvrdí Jakubec.

Pravidlá pre vrátenie DPH pri neuhradených faktúrach sú stále nejasné. Firmy tak majú väčšiu voľnosť pri oprave DPH z dôvodu neuhradených faktúr. Podľa daňových poradcov nemôže daňový úrad odmietnuť vrátiť DPH z dôvodu neuhradených faktúr, ak je dostatočne preukázané, že pohľadávka zanikla, respektíve s vysokou pravdepodobnosťou uhradená nebude.

01 - Modified: 2019-02-19 21:32:49 - Feat.: 0 - Title: eFaktúra priškrtí daňové úniky štátu 02 - Modified: 2019-09-09 09:51:36 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí producenti môžu prísť kvôli Kačke o desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2019-10-14 10:22:57 - Feat.: 0 - Title: V platbe faktúr načas sú Slováci najhorší. Takmer štvrtina ich je oneskorená alebo neuhradená
01 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 02 - Modified: 2024-01-31 15:37:12 - Feat.: - Title: DPH by sa mala znížiť aj u rastlinných potravín, vyzýva združenie pre značkové výrobky. Pripravili petíciu 03 - Modified: 2024-01-29 13:43:52 - Feat.: - Title: Plánuje sa zvýšenie obratu pre povinnú registráciu za platiteľa DPH. V akej sume a komu sa to oplatí? 04 - Modified: 2023-12-07 20:01:04 - Feat.: - Title: Morawiecki podpíše dekrét predlžujúci platnosť nulovej DPH pri potravinách, jeho kabinet pravdepodobne končí 05 - Modified: 2023-11-24 08:30:45 - Feat.: - Title: Apetít koalície rastie. Do hry sa tak k zdaneniu fabrík, bánk a nápojov dostal aj nechcený krok – vyššia DPH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:26